Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 dec 2017 - Anul XXII, nr. 277 (6693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

21 de cazuri noi de HIV/SIDA în judeţ, de la începutul acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava are în evidenţă activă 234 de cazuri de HIV/SIDA, în primele 10 luni ale acestui an fiind depistate 21 de cazuri noi. Purtătorul de cuvânt al DSP, Bianca Bighiu, a declarat, ieri, că din numărul total de persoane înregistrate, 214 urmează tratament cu antiretrovirale(ARV). Ea a precizat că în anul 2017 s-au înregistrat cinci decese în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA, iar dintre aceștia doi au fost pacienţi nou depistaţi cu această maladie.

Cel mai mare număr de teste pentru depistarea virusului s-au efectuat în rândul gravidelor. Bianca Bighiu a precizat că în perioada ianuarie-noiembrie 2017, în judeţul Suceava au fost testate HIV 4.410 gravide, dintre care 2.507 au efectuat acest test în maternitate.

Cele mai multe gravide au fost testate în lunile iulie și august, 566, respectiv 515, iar cele mai puţine testări au fost efectuate în lunile ianuarie - 292 şi aprilie - 302.

Pentru derularea programului naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV, Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Suceava suma de 5,953 milioane de lei, din care în primele 11 luni ale acestui an au fost utilizaţi 5,291 milioane de lei, pentru tratament antiretroviral.

Informarea populaţiei despre această maladie se află permanent în atenţia autorităţilor sanitare, dar și a ONG-urilor interesate de problemele cu care se confruntă această categorie de pacienţi. O dezbatere cu tema “HIV-SIDA, o problemă a comunităţii” va fi organizată mâine, la DSP Suceava, în parteneriat cu Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, evenimentul fiind inclus în cadrul manifestărilor de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA, ce se celebrează anual, în data de 1 decembrie.

 

Principala cale de transmitere a HIV/SIDA a fost heterosexuală

Campania mondială de luptă împotriva HIV/SIDA din anul 2017 are mesajul: "Ridicaţi mâinile pentru prevenirea HIV”  şi are ca obiective creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA, reducerea numărului de persoane discriminate și stigmatizate din cauza HIV/SIDA.

Conform unei situaţii prezentate de DSP, care citează Raportul Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA din România al Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balș“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 iunie 2017, în România erau 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA, (22.520 total cumulativ 1985 – 2016).

“Principala cale de transmitere a fost heterosexuală: 64,5% din toate cazurile noi în 2016 și 65% în primele 6 luni ale anului 2017. Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% în 2016 și 12% în primele 6 lunii ale anului 2017. Distribuţia pe sexe și grupe de vârstă a cazurilor noi de HIV/SIDA la 31 decembrie 2016 a evidenţiat predominanţa la sexul masculin și grupele de vârstă 20-29 ani, 30 – 39 ani și 5 – 9 ani, iar în primul trimestru al anului 2017, la sexul masculin și grupele de vârstă 40-49 ani, 25-29 ani și 30-34 ani”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Asociaţia Red Ribbon Fălticeni, singura organizaţie non-guvernamentală din judeţul Suceava care reprezintă persoanele infectate şi afectate de HIV-SIDA, a precizat într-un comunicat de presă că voluntarii săi vor participa la campania de informare derulată în unităţile de învăţământ din judeţ având ca temă prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor. De asemenea, vor participa la o campanie de informare stradală în cadrul căreia vor fi distribuite materiale informative cu tematica HIV și va fi promovată testarea HIV, ca principală modalitate de prevenţie şi control al infecţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 21 de cazuri noi de HIV/SIDA în judeţ, de la începutul acestui an.
 Vizualizări articol: 3604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
21 de cazuri noi de HIV/SIDA în judeţ, de la începutul acestui an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei