Cetatea de Scaun a Sucevei a fost reprezentată şi în acest an la Marea Unire de la Alba Iulia, solia cetăţii fiind condusă pentru al şaptelea an consecutiv de medicul veterinar Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava.
Petrea Dulgheru, însoţit de patru buciumaşi din Câmpulung Moldovenesc, îmbrăcaţi în straie populare, care au sunat în „coarne”, după modelul celor folosite în epoca medievală, a prezentat mesajul solemn al Cetăţii de Scaun, la fel cum s-a întâmplat şi în 1918.
Petrea Dulgheru a prezentat un mesaj pe alocuri emoţionant, în care a vorbit despre „ziua astrală a neamului românesc, care va rămâne scrisă pururi în istoria neamului. Datoria noastră este să sărbătorim, omagiem şi nu uităm acest mare moment.
Aici, la kilometrul 0 al României Mari, îngenunchem în faţa catedralei şi îi pomenim pe eroii de legendă din 1918”.
El a vorbit şi despre liderii actuali de la Bucureşti, cărora le-a cerut să redea România pe mâna unor lideri adevăraţi, ca cei din 1918, această parte a mesajului fiind însoţită de un cor de aplauze şi urale din partea numerosului public.
De altfel, sentimentul general de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost unul de nemulţumire pentru că oficialităţile de rang înalt din conducerea ţării au fost reprezentate la Alba Iulia de doar doi miniştri.
„Cum am mai spus şi cu alte ocazii, cine este român adevărat trebuie să ajungă pe 1 Decembrie la Alba Iulia, unde se simte cu adevărat că este locul Marii Uniri. Nicăieri în altă parte a ţării nu se poate trăi acelaşi sentiment ca aici, în cetatea în care s-a săvârşit Unirea. Trebuie să demonstrăm că suntem încă o forţă ca naţiune, iar acesta este unul din momentele în care o putem face”, a spus Petrea Dulgheru.
În jur de 40.000 de oameni au participat la evenimentele dedicate Marii Uniri în incinta Cetăţii Alba din Alba Iulia.
Dulgheru a ţinut să remarce prezenţa a numeroşi suceveni la Alba Iulia, printre ei aflându-se şi Emil Ursu, directorului Muzeului Bucovinei.
După 1989, Petrea Dulgheru a fost aproape în fiecare an la Alba Iulia pe 1 Decembrie, adunând 25 de prezenţe, din care ultimele şapte în calitate de conducător al soliei Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Acesta a mărturisit că a simţit deja pulsul apropierii marelui moment al Centenarului:
„Ne pregătim deja pentru ce va fi la anul, când solia Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi condusă de domnii Gheorghe Flutur şi Ion Lungu, de care sper că voi fi alături şi eu, pentru a duce mai departe tradiţia celor şapte ani”, a mai spus Dulgheru.
Cei patru buciumaşi care au mai făcut parte din solia Cetăţii de Scaun a Sucevei la Alba Iulia sunt Florin Liţu, Stelu Erhan, Ionaş Gîscă şi Dragoş Balan.
Delegaţia suceveană a depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din incinta Cetăţii Alba.