Creşterea numărului de accidente rutiere pe şoselele din judeţul Suceava, evenimente soldate cu un număr mare de morţi şi răniţi, a stârnit îngrijorare şi în rândul parlamentarilor proveniţi din această zonă a ţării. Primul care a luat atitudine a fost deputatul liberal Ioan Balan, care s-a adresat ministrului de Interne, Carmen Dan, şi i-a cerut să ia măsuri concrete pentru a reduce cât mai mult acest fenomen.
„În condiţiile în care soluţiile şi eforturile Poliţiei Rutiere nu reuşesc să diminueze numărul evenimentelor nedorite înregistrate pe drumurile publice din judeţul Suceava, iar practica sancţionării este fără echivoc mai puţin eficace decât cea a politicilor de prevenire a producerii accidentelor, vă rog să precizaţi ce măsuri anticipaţi să implementaţi, împreună cu autorităţile administraţiilor publice locale, cu administratorul drumurilor naţionale, pentru a elimina o parte dintre cauzele acestui număr important de victime ale circulaţiei pe drumurile publice”, a fost cererea adresată ministrului de Interne.
Deputatul liberal a spus că după o perioadă de relativă acalmie situaţia s-a schimbat dramatic, iar numărul victimelor din accidente a crescut exponenţial.
„După o perioadă destul de scurtă, în care numărul accidentelor rutiere înregistrate pe drumurile publice din judeţul Suceava se redusese, începând cu anul 2017, practic nu exista o zi în care pe drumurile publice din judeţ să nu se constate accidente cu victime multiple sau chiar cu decese”, a precizat Ioan Balan.
Parlamentarul liberal a ţinut să-i felicite pe reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava pentru acţiunile derulate în trafic pentru depistarea şoferilor care s-au urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau care circulă cu viteză excesivă. Totuşi, Ioan Balan consideră că aceste acţiuni nu au darul de a-i stopa pe şoferii care dau dovadă de o crasă inconştienţă: „Am apreciat inclusiv campaniile derulate de Poliţia Rutieră cu privire la acţiunile preventive care s-au adresat atât conducătorilor auto, precum şi pietonilor, deşi acestea puteau fi mult mai consistente. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor lucrătorilor Poliţiei Rutiere şi a sancţiunilor tot mai numeroase aplicate conducătorilor auto, numărul incidentelor înregistrate în judeţul Suceava nu s-a redus, ci, dimpotrivă, pare a fi în continuă creştere, având o cauzalitate tot mai diversificată: prezenţa unor utilaje sau vehicule cu tracţiune animală, nesemnalizate, pe spaţiul carosabil, pe timp de noapte; starea tehnică precară a unor autovehicule; starea precară a infrastructurii rutiere, a marcajelor şi a semnalizărilor; conducerea unor autovehicule fără a poseda permis de conducere sau cu permis pentru o altă categorie”.