Anul viitor se sărbătoreşte centenarul Unirii Bucovinei cu România, dar multă vreme data de 28 noiembrie a fost una ca oricare alta. Din 2015, situaţia s-a schimbat, iar 28 noiembrie a fost declarată Ziua Bucovinei. Iniţiatorul legii prin care se recunoaşte oficial data la care acum 99 de ani la Cernăuţi se vota unirea cu patria mamă este deputatul ALDE Alexandru Băişanu.
Parlamentarul sucevean crede că este un act de normalitate, care trebuia iniţiat de mai multă vreme.
„Sunt onorat, sunt mândru că am reuşit să trec o lege care vine în întâmpinarea Bucovinei şi are drept scop o bună înţelegere a istoriei acestor ţinuturi, recunoaşterea şi respectul Statului Român vizavi de efortul românilor şi al celorlalte naţionalităţi care au trăit în România de a se întoarce în patria mamă. Iată că astăzi partea de nord a Moldovei îşi poate sărbători, cu doar câteva zile înainte de Marea Unire, rolul esenţial în conştiinţa României Mari. Cred că Bucovina trebuie sărbătorită cu bun-simţ, iar înaintaşilor noştri, care au făcut posibilă Unirea, trebuie să le arătăm tot respectul, făcând prin demersurile noastre tot ceea ce e posibil ca cetăţenii de astăzi ai Bucovinei şi României să cunoască această pagină de istorie a noastră”, a declarat Alexandru Băişanu.
Parlamentarul sucevean a opinat că această sărbătoare trebuie să fie una a tuturor bucovinenilor şi românilor şi nu trebuie confiscată de o anumită parte a clasei politice.
Pe de altă parte, Alexandru Băişanu a făcut un apel către toţi parlamentarii suceveni să reprezinte cât mai bine interesele Bucovinei, atât în Parlamentul României, cât şi la orice întâlnire sau manifestare publică.
„Bucovina este o zonă aparte, cu o istorie bogată, în care multiculturalitatea etnică a reprezentat de-a lungul timpului un model care poate fi preluat acum de toată Europa”, a mai opinat Alexandru Băişanu.