Sucevenii vor avea de plătit taxe şi impozite mai mari de anul viitor.
Decizia a fost luată în şedinţa de Consiliu Local de marţi dimineaţă, chiar de Ziua Bucovinei, cu doar 12 voturi "pentru" (PNL + PMP) şi 10 împotrivă (PSD + ALDE).
În medie ponderată, per total taxe şi impozite, creşterea este de 19,16%, dar când vorbim de anumite taxe şi impozite, precum cele pe apartamente, creşterea este de circa 25%.
Sunt şi o serie de taxe şi impozite care nu au fost majorate deloc, fie pentru că au fost mărite deja anterior, fie pentru că se doreşte încurajarea anumitor activităţi.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că majorarea taxelor şi impozitelor locale este necesară având în vedere că reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută diminuează cu aproape 5 milioane de euro sumele care vor fi încasate anul viitor, iar prin noua grilă de impozitare se va acoperi parţial „gaura” creată bugetului local.
„La mulţi ani Bucovina, la mulţi ani dragi bucovineni!” a spus Lungu, continuând apoi cu motivarea proiectului de hotărâre - „S-a întâmplat să vină acest proiect în discuţie astăzi, pentru că şedinţa noastră ordinară trebuia să aibă loc joi, care este zi liberă. Este un proiect pe marginea căruia au fost foarte multe discuţii, inclusiv între noi, cei de la PNL şi PMP. Nu este pentru nimeni o plăcere, nici pentru mine ca primar, să majorăm taxele şi impozitele locale, dar, din păcate, prin modificarea sistemului de impozitare de la 16% la 10%, suntem obligaţi să compensăm pierderile pe care le vom avea anul viitor. Noi pierdem 40% din cotele defalcate pe venitul global, adică între 5 şi 7 milioane de euro anul viitor”, a explicat edilul sucevean.
Discursul său a fost ironizat de consilierii locali din PSD, prin intermediului liderului de grup, Vasile Mocanu:
„Nu poţi să spui la mulţi ani şi apoi că trebuie să îţi iau nişte bani! Nu se dărâma bugetul Sucevei dacă le făceaţi bucovinenilor bucuria de a nu mai majora taxele şi impozitele locale exact de Ziua Bucovinei. Nu aţi pomenit nimic de gradul de colectare, pentru că suntem una dintre primăriile cu cel mai mic grad de colectare – undeva la 60%. Cei care nu plăteau până acum nu vor plăti nici după mărirea taxelor, greul va cădea tot pe bun-platnici. Contează şi modul de cheltuire a banilor. La mulţi ani bucovineni, primiţi cadoul PNL+PMP, mărirea taxelor şi impozitelor!”.
Alte trei voturi contra s-au anunţat din start şi prin consilierul local Dan Roibu: „Grupul ALDE va vota contra acestui proiect. Nu putem face un asemenea cadou populaţiei municipiului, tocmai de Ziua Bucovinei”.
În cele din urmă, voturile celor din opoziţie nu au putut influenţa rezultatul final, decizia de majorare a taxelor şi impozitelor locale pentru 2018 fiind adoptată cu jumătate plus 1 din voturile consilierilor locali.
Cum cresc taxele şi impozitele pentru imobilele agenţilor economici
La clădirile rezidenţiale deţinute de persoane juridice se înregistrează cea mai mare creştere a taxelor şi impozitelor locale, prin aplicarea unei cote de 0,5% din valoarea impozabilă a imobilului, comparativ cu 0,2%, cât se taxa până acum.
Chiar dacă noile impozite pe care le vor avea de achitat cei care îşi desfăşoară activităţile economice în apartamente (ex. cabinete medicale, notari, magazine) sunt mai mult decât duble faţă de cât plăteau până acum, când achitau aceleaşi taxe ca un cetăţean care locuieşte în bloc, valorile sunt încă departe de impozitul maxim permis de lege, de 1,3% din valoarea impozabilă.
Creşterea taxelor şi impozitelor se va resimţi şi la agenţii economici care deţin clădiri nerezidenţiale, în cazul acestora cota de impozitare urmând să fie de 1,8% din valoarea impozabilă a imobilului, comparativ cu 1,5%, cât este în prezent.
Taxele şi impozitele care nu se modifică sau la care se acordă facilităţi
Noua decizie de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale are mai multe categorii de impozite care nu cresc deloc sau chiar scad.
De exemplu, se oferă scutiri de impozite pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru furnizarea gratuită a serviciilor sociale , pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, muzee sau case memoriale.
De asemenea, pentru încurajarea transportului ecologic, se oferă o reducere de 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride.
În 2018 nu se va încasa taxa hotelieră, în ideea de a încuraja turismul şi dezvoltarea domeniului hotelier.
Nu se majorează nici taxele de la Patinoar ori cele de la cimitir.
La fel rămâne şi taxa de salubritate, care a crescut deja anul acesta, de la 5 lei/persoană lunar, la 9 lei/persoană/lunar.
Și în 2018 rămân valabile bonificaţiile de 10% care se acordă persoanelor fizice şi juridice pentru plata anticipată a taxelor şi impozitelor locale.
„Am ţinut cont să nu aducem prejudicii financiare mari populaţiei şi agenţilor economici, dar în acelaşi timp să putem asigura minimul necesar de finanţare şi să compensăm din pierderile certe pe care le vom avea anul viitor din impozitul pe venitul global” a adăugat edilul sucevean.
Cu cât cresc taxele şi impozitele locale pentru locuinţele sucevenilor - Exemple
Pentru populaţie, creşterea taxelor şi impozitelor pe locuinţe va avea următorul efect:
La o garsonieră cu o suprafaţă de 25 mp, de la 45 de lei/an impozitul creşte la 59 lei/an, adică cu 16 lei (creştere de 25%).
La un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 45 mp, de la 116 lei/an impozitul creşte la 144 lei/an, adică cu 28 lei (creştere de 24,13%).
La un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 65 mp, de la 167 lei/an impozitul creşte la 208 lei/an, adică cu 41 lei (creştere de 24,55%).
La un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă de 75 mp, de la 193 lei/an impozitul creşte la 240 lei/an, adică cu 47 lei (creştere de 24,35%).
„Nu cred că dezechilibrăm bugetul unei familii cu o creştere de 16 lei a impozitului. Pe de altă parte, având în vedere că sunt peste 37.000 de apartamente în oraş, se adună nişte bani din care vom face lucrări tot pentru cetăţeni. Avem investiţii multe în derulare, suntem în faza de fundamentare a bugetului pentru anul viitor, urmează să organizăm dezbateri publice pe cartiere, să stabilim şi proiectele cerute de cetăţeni, pe care să le finanţăm anul viitor”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.