Manifestările organizate de Consiliul Judeţean Suceava pentru a marca Ziua Bucovinei au inclus, ieri, şi prezentarea oportunităţilor de finanţare cu bani europeni pentru sucevenii plecaţi la muncă în străinătate, care vor să-şi deschidă o afacere în ţară sau pentru cei de acasă care intenţionează să dezvolte o afacere cu profil non-agricol în zona urbană.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care este şi preşedintele în exerciţiu al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, a arătat avantajele dezvoltării afacerilor cu fonduri europene, subliniind că, deşi procedurile de accesare sunt mai laborioase şi riguroase, astfel de oportunităţi nu trebuie ratate. ”Să gândim pozitiv, că bani sunt, nu trebuie decât să-i folosim”, a declarat Flutur.
Preşedintele Asociaţiei Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii Suceava, Liliana Agheorghicesei, a explicat în ce constau proiectele A.C.A.S.Ă. şi Start up 4 Diaspora, prin care asociaţia pe care o conduce îi sprijină pe cei din diaspora şi de acasă să deschidă o afacere. Prin Start up 4 Diaspora sunt susţinuţi cei din diaspora care vor să deschidă în ţară o afacere şi cei care doresc să facă afaceri non-agricole în mediul urban. La nivel naţional, prin intermediul acestor proiecte vor fi create, finanţate şi susţinute 100 de afaceri care vor primi subvenţii de până la 40.000 euro pentru crearea a 200 de locuri de muncă noi.
Liliana Agheorghicesei a arătat că cei care vor să acceseze fonduri trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ: să înfiinţeze o afacere non agricolă în mediul urban, să aibă reşedinţa în judeţul Suceava, vârsta de minimum 18 ani, cetăţenia română, să poată face dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni şi să poată demonstra că au experienţă antreprenorială prin prezentare de documente de înfiinţare a unei societăţi comerciale în străinătate, precum şi prin documente care să ateste experienţa în domeniul în care doresc să iniţieze o afacere prin intermediul programului Startup 4 Diaspora.
40.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea unei afaceri în judeţul Suceava
De asemenea, trebuie să demonstreze că au cunoştinţe de specialitate prin documente recunoscute de statul român, care să ateste absolvirea de studii de specialitate în cadrul unor instituţii de învăţământ superior din străinătate, ori prin alte documente ce certifică absolvirea unor cursuri de scurtă durată în domeniul în care doresc să iniţieze afacerea, sau să demonstreze capacitatea tehnică şi profesională printr-un contract de muncă sau de colaborare, ori alt document similar, în domeniul respectiv.
Solicitanţilor care respectă procedura de obţinere li se oferă 40.000 de euro, sub formă de ajutor financiar nerambursabil. Cei 40.000 de euro reprezintă o contribuţie de 100% din valoarea întregului proiect. Atât reprezentanţii ADR N-E, cât şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST şi ai Patronatului Judeţean al Femeilor de Afaceri au subliniat că, spre deosebire de alte proiecte cu finanţare europeană, la cele două menţionate procedura de accesare este mai flexibilă. Lista de cheltuieli eligibile este una extinsă, beneficiarii putând cheltui banii pentru dezvoltarea propriei afaceri. Ei trebuie totuşi să creeze minimum două locuri de muncă, după maximum 6 luni de la semnarea contractului de finanţare, şi au obligaţia de derula proiectul minimum un an.
”Este un pas pentru a creşte numărul celor din judeţ care fac afaceri. Nu este uşor, dar nici imposibil”, a spus Liliana Agheorghicesei.
Chiar dacă numărul celor care muncesc în străinătate care au ajuns ieri la întâlnirea de la Palatul Administrativ nu a fost foarte mare, din întrebările pe care le-au adresat organizatorilor a reieşit că sunt extrem de interesaţi de cele două proiecte.