Sărbătorirea oficială a Zilei Bucovinei a început, ieri dimineață, cu un ceremonial religios oficiat de preoții Vasile Baltag, Minu Mititelu și Sorin Clipa, urmat de depuneri de flori, jerbe și coroane la Monumentul Unirii, din cartierul Obcini, din municipiul Suceava. Au fost prezenți prefectul de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și Gheorghe Niță, primarul de Suceava, Ion Lungu și viceprimarul Marian Andronache, parlamentarii PNL Angelica Fădor și Ioan Balan, șefii ISU, ai Jandarmeriei și ai Poliției Suceava, ai Centrului Militar Județean, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate, consilieri locali și județeni. Majoritatea participanților au purtat în piept insigne cu ”Bucovina 100. Centenarul Unirii cu Țara”.
Potrivit protocolului, prima coroană a fost a Instituției Prefectului, depusă pe latura monumentului unde s-a desfășurat slujba religioasă, spre Calea Obcinelor. A doua instituție a fost Consiliul Județean, delegația condusă de președintele Gheorghe Flutur alegând pentru jerbă latura diametral opusă, spre Bulevardul 1 Decembrie 1918.
A treia delegație a fost a Primăriei Suceava, condusă de primarul Ion Lungu. Fără prea multe calcule, aceasta a așezat coroana de flori lângă cea a Prefecturii.
Întrebat de ce a ales să ocolească jumătate de monument pentru depunerea jerbei, președintele liberal al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că ”pentru echilibru”, deoarece trebuia îmbrăcată și latura dinspre principalul bulevard al orașului. La final, Monumentul Unirii era înconjurat de coroane, jerbe și coșuri cu flori proaspete.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea unor cântece patriotice și ”Cântă cucu-n Bucovina”, de către fanfara Primăriei Suceava.