Compania britanică Prospex Oil & Gas a anunţat, ieri, o nouă descoperire a unui zăcământ important de gaze naturale, situat în zona localităţii Baineţ, comuna Mușeniţa, în judeţul Suceava. Prospex Oil & Gas a anunţat, oficial, că a fost informată de operatorul Raffles Energy SRL cu privire la o nouă descoperire de gaze la sonda Baineţ-1, în Zona de Explorare a concesiunii EIV-1 Suceava.
În același timp, reprezentanţii Raffles Energy SRL au explicat că sonda Baineţ-1, care a urmărit o zonă de perspectivă similară cu cea dintr-un alt zăcământ de gaze, de la Bilca, a fost forată până la o adâncime totală de aproximativ 600 m. Specialiștii acestei companii au precizat că resursa de gaze naturale convenţionale, cu conţinut de peste 99% metan, a fost descoperită într-un rezervor de bună calitate, care a fost testat la un debit de aproximativ 33.000 de metri cubi pe zi. „Baineţ-1 a fost finalizată ca sondă de producţie și a fost pusă în conservare. Este planificată conectarea acestei noi acumulări la instalaţia de procesare a gazelor din Bilca operată de Raffles, printr-o conductă de 1500 de metri ce va fi legată la infrastructura existentă de producţie a gazelor. Se preconizează ca la Baineţ să înceapă producţia experimentală în trimestrul al doilea al anului 2018”, a spus directorul executiv al Grupului Raffles Energy, dr. Doru Morariu. El a apreciat că descoperirea de gaze de la Baineţ oferă o bună oportunitate de producţie suplimentară pentru satisfacerea necesarului de consum de gaze naturale pe plan local. „În perioada următoare, Raffles are intenţia de a continua activităţile de explorare în concesiunea EIV-1 Suceava. Aceasta se va face în baza unui program de operaţiuni petroliere care este axat pe evaluarea complexă prin metode geologice și geofizice a zonelor de perspectivă pentru acumulări de gaze în vederea selectării celor mai bune locaţii ce vor fi explorate prin lucrări de foraj”, a adăugat dr. Doru Murariu.
Potrivit Raffles Energy SRL, programul de lucrări detaliate ce include și bugetele aferente pentru următoarea perioadă de trei ani (2018 – 2020) a fost elaborat împreună cu specialiștii de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) și a fost deja transmis la ANRM spre avizare.