În urmă cu un de zile, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) anunţa demararea unui proiect major de cercetare, în valoare de peste două milioane de euro, cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2.
Proiectul „Analiza interrelaţiei dintre microbiota intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2” (microDIAB) este finanţat de Uniunea Europeană, perioada de implementare fiind de 48 de luni.
Luni, la USV, directorul de proiect, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, a prezentat alături de adjunctul proiectului, prorectorul prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, stadiul implementării acestuia, la un an de la demararea lui.
Mihai Dimian a amintit de cele două specializări din cadrul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană al USV (Nutriţie şi dietetică şi Balneofiziokinetoterapie), arătând că în paralel cu activitatea didactică, se desfăşoară şi o intensă activitate de cercetare în domeniu. Prorectorul USV a mai menţionat că proiectul „microDIAB” va contribui substanţial la dezvoltarea ştiinţelor medicale din cadrul Universităţii, a bazei materiale, dar şi de cercetare a departamentului de Sănătate.
La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, unul dintre cei mai apreciaţi cercetători în domeniul nutriţiei, a subliniat o parte dintre obiectivele proiectului şi măsura în care acestea au fost implementate până la această dată.
Acesta a amintit de înfiinţarea Laboratorului de biologie moleculară şi metagenomică, unic în zona Moldovei, care va ajuta la determinarea profilului microbiotei pacienţilor cu diabet tip 2, folosind tehnicile moderne şi inovatoare.
Obiectivul care vizează determinarea compoziţiei microflorei bacteriene la pacienţi, în particular pe zona Sucevei, are ca finalitate obţinerea unui produs probiotic alimentar sau capsule care să fie utilizate în derularea unui studiu clinic în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.
Mihai Covaşă a mai punctat că se urmăreşte testarea unor probiotice în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a pacienţilor vizaţi, arătând că „aceste amestecuri s-au realizat în colaborare cu compania de producere a probioticelor din Danemarca, Chr. Hansen, unul dintre cei mai mari producători de tulpini bacteriene din lume. Am iniţiat colaborarea cu ei de peste un an. După administrarea probioticelor vom investiga mecanismele de acţiune ale acestor tulpini în îmbunătăţirea parametrilor medicali”.
Cei doi universitari au mai menţionat că parteneriatul cu Chr. Hansen reprezintă o siguranţă pentru calitatea produselor, o garanţie a conţinutului acestora, iar faptul că o firmă atât de mare a intrat în parteneriat cu USV evidenţiază seriozitatea proiectului şi unicitatea lui.
Un alt obiectiv al proiectului face referire la dezvoltarea bazei ştiinţifice, respectiv pregătirea de cercetători noi - doctoranzi, postdoctoranzi – cercetători care să continue cercetarea la nivelul departamentului.
„Am mărit echipa cu un cercetător post-doctoral, un cercetător ştiinţific gradul III, un tehnician şi doi laboranţi în cadrul echipei de implementare a proiectului. De asemenea, studenţii de la programul de studiu Nutriţie şi dietetică sunt implicaţi în diverse etape din cadrul proiectului. Avem grupe de studenţi care merg la Spitalul Judeţean pentru recrutarea şi informarea pacienţilor”, a transmis Covaşă.
De la lansare, echipa de proiect a studiat laboratoare similare de Metagenomică / Biologie Moleculară, dezvoltate recent în România (Iaşi, Cluj, Timişoara), acestea fiind orientate către partea de analiză a bolnavilor de cancer şi nu de diabet.
”Acesta ar fi primul sau al doilea laborator metagenomic, depinde de situaţia de la Bucureşti, orientat către pacienţii cu diabet din ţară”, a declarat Mihai Dimian.
745 de pacienţi cu diabet de tip 2 au fost recrutaţi şi vor fi implicaţi proiect, în vederea extinderii studiului fiind încheiat şi un acord de parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi.