Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2017 - Anul XXII, nr. 272 (6688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cercetare

Noi paşi în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2, în cadrul unui proiect demarat de Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu un de zile, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) anunţa demararea unui proiect major de cercetare, în valoare de peste două milioane de euro, cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2.

Proiectul „Analiza interrelaţiei dintre microbiota intestinală şi gazdă cu aplicaţii în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2” (microDIAB) este finanţat de Uniunea Europeană, perioada de implementare fiind de 48 de luni.

Luni, la USV, directorul de proiect, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, a prezentat alături de adjunctul proiectului, prorectorul prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, stadiul implementării acestuia, la un an de la demararea lui.

Mihai Dimian a amintit de cele două specializări din cadrul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană al USV (Nutriţie şi dietetică şi Balneofiziokinetoterapie), arătând că în paralel cu activitatea didactică, se desfăşoară şi o intensă activitate de cercetare în domeniu. Prorectorul USV a mai menţionat că proiectul „microDIAB” va contribui substanţial la dezvoltarea ştiinţelor medicale din cadrul Universităţii, a bazei materiale, dar şi de cercetare a departamentului de Sănătate.

La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Covaşă, unul dintre cei mai apreciaţi cercetători în domeniul nutriţiei, a subliniat o parte dintre obiectivele proiectului şi măsura în care acestea au fost implementate până la această dată.

Acesta a amintit de înfiinţarea Laboratorului de biologie moleculară şi metagenomică, unic în zona Moldovei, care va ajuta la determinarea profilului microbiotei pacienţilor cu diabet tip 2, folosind tehnicile moderne şi inovatoare.

Obiectivul care vizează determinarea compoziţiei microflorei bacteriene la pacienţi, în particular pe zona Sucevei, are ca finalitate obţinerea unui produs probiotic alimentar sau capsule care să fie utilizate în derularea unui studiu clinic în prevenirea şi controlul diabetului de tip 2.

Mihai Covaşă a mai punctat că se urmăreşte testarea unor probiotice în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a pacienţilor vizaţi, arătând că „aceste amestecuri s-au realizat în colaborare cu compania de producere a probioticelor din Danemarca, Chr. Hansen, unul dintre cei mai mari producători de tulpini bacteriene din lume. Am iniţiat colaborarea cu ei de peste un an. După administrarea probioticelor vom investiga mecanismele de acţiune ale acestor tulpini în îmbunătăţirea parametrilor medicali”.

Cei doi universitari au mai menţionat că parteneriatul cu Chr. Hansen reprezintă o siguranţă pentru calitatea produselor, o garanţie a conţinutului acestora, iar faptul că o firmă atât de mare a intrat în parteneriat cu USV evidenţiază seriozitatea proiectului şi unicitatea lui.
Un alt obiectiv al proiectului face referire la dezvoltarea bazei ştiinţifice, respectiv pregătirea de cercetători noi - doctoranzi, postdoctoranzi – cercetători care să continue cercetarea la nivelul departamentului.

„Am mărit echipa cu un cercetător post-doctoral, un cercetător ştiinţific gradul III, un tehnician şi doi laboranţi în cadrul echipei de implementare a proiectului. De asemenea, studenţii de la programul de studiu Nutriţie şi dietetică sunt implicaţi în diverse etape din cadrul proiectului. Avem grupe de studenţi care merg la Spitalul Judeţean pentru recrutarea şi informarea pacienţilor”, a transmis Covaşă.

De la lansare, echipa de proiect a studiat laboratoare similare de Metagenomică / Biologie Moleculară, dezvoltate recent în România (Iaşi, Cluj, Timişoara), acestea fiind orientate către partea de analiză a bolnavilor de cancer şi nu de diabet.

”Acesta ar fi primul sau al doilea laborator metagenomic, depinde de situaţia de la Bucureşti, orientat către pacienţii cu diabet din ţară”, a declarat Mihai Dimian.

745 de pacienţi cu diabet de tip 2 au fost recrutaţi şi vor fi implicaţi proiect, în vederea extinderii studiului fiind încheiat şi un acord de parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi paşi în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2, în cadrul unui proiect demarat de Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Noi paşi în prevenţia şi controlul diabetului de tip 2, în cadrul unui proiect demarat de Universitatea din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei