La Suceava s-a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, Campania „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii – DAR” (Dăruieşte Ajută Respectă), ediţia a VII-a, realizată în cadrul parteneriatului activ dintre Instituţia Prefectului - judeţul Suceava, Comisia Judeţeană pentru Egalitate de Şanse, Asociaţia SEVA şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Asociaţia SEVA, împreună cu COJES şi instituţiile partenere, susţin eforturile tuturor instituţiilor publice locale, cât şi ale ONG-urilor în integrarea socială a diverselor categorii sociale expuse riscului de marginalizare, în prevenirea comportamentelor agresive manifestate asupra femeilor. Primul eveniment din cadrul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii – DAR” s-a desfășurat pe 24 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul municipal ”Matei Vișniec” Suceava: spectacolul de teatru ”Kebab” - dedicat luptei împotriva traficului de persoane. Pe 4 decembrie, la ora 12:00, la Iulius Mall Suceava va avea loc spectacolul de muzică și pictură al copiilor și adulţilor din Centrele de Plasament ”Deschide Ochii! Deschide Inima!”.
Două evenimente pe 5 decembrie
În cadrul aceleiași campanii, marţi, 5 decembrie, la ora 17:00, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava va avea loc lansarea cărţii „DEmers”, de Sebastian Crăciun, un elev cu tetrapareză spastică, la care sunt invitaţi şi Armin Ivan, cantautorul primelor poezii scrise de Sebi şi puse pe muzică, profesorul Johannes Raimund Onesciuc şi Sorin Ursan Delaclit, tenor şi grafician sucevean. Cartea este de fapt „un demers”, o acţiune pe care Sebi o face pentru a învinge tetrapareza spastică de care suferă. Fiecare carte vândută înseamnă un pas înainte în lupta sa cu boala nemiloasă care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile în primii 10 ani de viaţă. Recuperările costisitoare, precum şi medicaţia de care Sebi are nevoie depăşesc cu mult posibilităţile materiale ale familiei Crăciun. Tot pe 5 decembrie, de la ora 13:00, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, sala A022, va avea loc un seminar: Bullying și cyberbullying – noi forme de violenţă în care sunt implicaţi elevii, susţinut de lector. univ. dr. Elena Bujorean.
Un moment de reculegere pentru victimele violenţei domestice
Pe 10 decembrie, la ora 17:00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, sucevenii vor fi invitaţi să ţină un moment de reculegere pentru victimele violenţei domestice. În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, se desfășoară Campania naţională de prevenire a violenţei intrafamiliale ”Aripi Frânte”, realizată de Poliţia Română, în parteneriat cu Asociaţia Necuvinte. Instituţia Prefectului Suceava se implică şi sprijină programele menite să promoveze egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, să crească rolul şi responsabilităţile femeilor în viaţa socială, să prevină şi să combată violenţa asupra femeii implicând atât societatea civilă, cât şi instituţiile administrative locale, regionale şi naţionale.