Dezvoltarea în ultimii ani a căii ferate înguste din zona Moldovița a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de turiști care vizitează zona. Micul trenuleț de munte i-a făcut pe mulți din cei care vizitează Bucovina să se îndrepte într-una din zilele sejurului petrecut aici și spre o călătorie în timp cu mocănița cu abur și vagoanele de epocă ale acesteia. În completarea unei călătorii perfecte vine frumusețea Văii Moldoviței, cu satele răsfirate și munții împăduriți, precum și o mâncare de-a locului, de care drumeții pot avea parte la capăt de drum.
Pe lângă oferta existentă deja de câțiva ani buni, începând cu acest sezon turiștii vor avea alte condiții de îmbarcare în trenulețul istoric. Mocănița Huțulca va avea ca punct de plecare clădirea istorică a Gării Moldovița, proaspăt renovată și amenajată. Acest lucru a fost posibil odată cu amenajarea și prelungirea liniei înguste din depou și până în vechea gară, pe o distanță de 700 de metri. Lucrările au fost executate începând cu mijlocul lunii septembrie, când pe traseul vechii linii de cale ferată normală a fost amenajată linia de cale ferată îngustă. De la macazul principal din zona depoului au fost montate câteva panouri cu linii și traverse, care au făcut legătura cu capătul căii ferate normale care venea din gară, de aici până în zona Gării Moldovița extinderea căii ferate înguste făcându-se prin schimbarea distanței dintre șine, pentru realizarea gabaritului de 760 mm.
Gara Moldovița a fost renovată și amenajată pentru condiții confortabile de îmbarcare
Odată cu închirierea vechii clădiri a Gării Moldovița, o clădire istorică cu peste un secol vechime, proprietarul trenului de linie îngustă, Georg Hocevar, s-a pus pe treabă și a început renovarea. Au fost amenajate interioarele și renovați pereții exteriori, odată cu reamenajarea toaletelor. Mai multe exponate legate de istoria căilor ferate înguste, parte din ele aduse din Austria, au făcut obiectul amenajării unui mic muzeu în incinta gării, pe care turiștii îl pot vizita înainte de plecare sau după întoarcerea din cursă. Un centru de informare le va oferi turiștilor date despre Bucovina turistică, în același timp vizitatorii putându-se delecta cu produsele oferite de un mic bar, amenajat tot în incinta stației de plecare. Casa de bilete se află tot în interiorul Gării Moldovița, iar locomotiva cu abur însoțită de vagoanele de epocă va pufăi și își va aștepta călătorii la peronul gării. Această dezvoltare a fost necesară, având în vedere afluxul tot mai mare de turiști care ajung la Moldovița. Georg Hocevar ne-a dezvăluit noile sale intenții legate de dezvoltarea traseului Mocăniței: ”Avem nevoie de o dezvoltare permanentă a traseului și a materialului rulant folosit, având în vedere că ne confruntăm cu un aflux tot mai mare de turiști. Pentru sezonul de iarnă avem în dotare câteva vagoane proaspăt renovate și o altă locomotivă, beneficiind în acest moment de 3 locomotive în funcțiune. În perioada următoare intenționăm să achiziționăm noi terenuri în zonă și să prelungim traseul în continuarea satului Argel.”
În perioada sărbătorilor vor circula pe traseu două trenuri în fiecare zi
Mocănița a pornit la drum sâmbătă și va circula întreaga săptămână, zilnic, la 10.00 și la 14.00, în perioada 1-3 decembrie. Începând cu 23 decembrie și până după Sfântul Ioan, trenulețul va face zilnic două curse regulate din Moldovița până la Argel, pe un traseu în lungime de 12 kilometri. Tractați de locomotive fabricate la Reșița în anii 50, turiștii sunt așteptați în acest an cu garnituri de vagoane închise, dotate cu sobe cu lemne, care le va oferi acestora sentimentul unei călătorii în timp. Ei vor putea circula zilnic cu trenulețul în două curse organizate începând cu orele 10.00 și 14.00 pe traseul Moldovița-Argel, capacitatea de transport a celor 8 vagoane fiind de circa 350 de locuri. După 12 kilometri printr-un decor de basm, traseul micului trenuleț de munte se oprește într-o poiană aflată la marginea pădurii de brad, unde turiștii sunt așteptați la o masă cu mâncăruri bucovinene din zona de munte și pot gusta o afinată sau un vin fiert lângă un foc de tabără. În perioada 8-14 ianuarie, Mocănița va face o singură cursă pe zi, începând cu ora 14.00.
Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru tineri cu vârste între 6 și 16 ani, copiii sub 6 ani având acces gratuit, dar numai însoțiți de părinți.