Elevi din clasa a X-a care se pregătesc în domeniile turism şi alimentaţie publică la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni au derulat un stagiu de formare profesională în hoteluri de patru şi cinci stele din Valencia, Spania.
Aşa cum am aflat de la prof. Claudia Suseanu, directoarea Colegiului “Mihai Băcescu”, formarea profesională se realizează în două fluxuri (15 elevi/flux), în două ţări diferite (Spania - fluxul 1 şi Portugalia – fluxul 2) şi are ca scop compatibilizarea formării profesionale a elevilor cu cerinţele de pe piaţa muncii în domeniul turismului, updatarea cunoştinţelor profesionale ale participanţilor cu noile tendinţe din domeniul turismului, implementarea unui sistem de calitate, îmbunătăţirea competenţelor de comunicare profesională într-o limbă străină (engleză în principal, dar şi spaniolă) şi formarea competenţelor de interculturalitate, sociale, autonomie şi autoevaluare a forţelor proprii.
Participanţii au derulat activităţile practice în hoteluri de patru şi cinci stele din Valencia: Hospes Palau de la Mar, Hotel Silken Puerta Valencia, Olympia Hotel Events&Spa, Hotel NH Las Artes, Sweet Hotel Renasa, Hotel Villacarlos.
Prof. Claudia Suseanu a declarat: “Prin activităţile practice desfăşurate în hoteluri cu experienţă transnaţională şi rezultate economice relevante pentru industria turismului, cei 15 participanţi au beneficiat de experienţa acestora şi şi-au format atât competenţele profesionale specifice compartimentelor unităţilor hoteliere, dar şi-au dezvoltat şi abilităţi de lucru în echipă şi comunicare profesională în limbile engleză şi spaniolă. La finalul perioadei de mobilitate, elevii participanţi au fost evaluaţi, iar competenţele dobândite de aceştia în stagiu au fost recunoscute prin Certificatul Europass.
Contactul direct al elevilor cu mediul real de muncă european a avut ca efect formarea abilităţilor participanţilor la standardele actuale de calitate, în scopul unei inserţii cât mai bune pe piaţa forţei de muncă. Competenţele formate în timpul stagiului reprezintă o valoare adăugată la dezvoltarea competenţelor generale prevăzute în Programa şcolară pentru modulele de specialitate, clasa a X-a”.
Toate cunoştinţele, abilităţile şi competenţele formate de-a lungul derulării proiectului vor fi folosite de participanţi la redactarea Studiului Comparativ “Sistemul de calitate în hotelurile din Europa” – considerat rezultatul material al proiectului şi care va fi distribuit atât la nivelul unităţii şcolare, al comunităţii locale, dar şi pe plan regional, naţional.
Proiectul „Sistemul de calitate în hotelurile din Europa”, aprobat prin programul Erasmus+, se derulează pe parcursul a doi ani (septembrie 2016 – decembrie 2018) şi va contribui la creşterea calităţii procesului de instruire a elevilor, creşterea flexibilităţii şi adaptarea ofertei de educaţie şi formare profesională la cerinţele pieţii muncii, pe baza nevoilor de dezvoltare personală şi profesională a elevilor, conform tendinţelor de dezvoltare economică locală, naţională şi europeană.