Cea de-a III-a ediție a Galei Proiectelor Europene VET, eveniment consacrat unităților de învățământ sucevene implicate în proiecte europene pentru educație, formare, tineret și sport, a avut loc joi, 23 noiembrie, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava.
Elevi și cadre didactice au fost celebrați într-un cadru festiv, fiind evidențiate importanţa și impactul acestor proiecte, precum și contribuţia lor în dezvolarea unor competenţe cheie atât în rândul elevilor, cât și profesorilor.
Orchestra Camerata a profesorilor și elevilor Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava a deschis manifestarea, cu „Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene, sub bagheta dirijorului prof. Florin Ungureanu.
Gala de recunoaștere și răsplătire a meritelor celor implicați în proiecte Erasmus a fost moderată de Lidia Acostoaie, inspector pentru proiecte educaționale.
La rândul lor, inspectorii Tatiana Vîntur și generalul Gheorghe Lazăr au făcut o trecere în revistă a istoriei proiectelor educaționale Erasmus, inițiate în urmă cu 30 de ani, amintind și primele eforturi ale profesorilor din județ în a accesa astfel de proiecte.
Diplome de excelență pentru parteneri
În cadrul Galei din acest au participat colaboratori și parteneri ai Inspectoratului Școlar Suceava - exponenţi aiadministraţie locale judeţene, universitari etc.
„În semn de aleasă prețuire pentru susținerea și promovarea programelor europene în beneficiul școlilor sucevene”, prefectul Mirela Adomnicăi a primit din partea IȘJ Suceava o Diplomă de excelență.
„Aceste proiecte cu fonduri europene înseamnă posibilitate de dezvoltare personală, acesta mobilități înseamnă însușirea unor competențe, în special linvistice, asupra cărora vă rog să acordați și mai multă atenție. Nu mai există granițe, iar cu cât mai multe competențe lingvistice dobândiți acum, vi se vor deschide noi orizonturi”, a punctat aceasta.
Aceasta a mai evidențiat importanța acestor proiecte, a schimburilor de experiență, mobilități ce intensifică sentimentul de apartenență la o serie de valori europene.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a primit Diplomă de excelență „pentru contribuția valoroasă la succesul proiectelor din unitățile școlare sucevene”.
Flutur le-a vorbit celor din sală despre plecarea tinerilor performanți din țară, despre migrația minților sclipitoare, arătând că acest fenoment trebuie să înceteze.
„Tema noastră acasă e să vă găsiți locuri de muncă aici, pentru că altfel suntem doar exportatori de performanță. Sunt foarte conștient că trebuie să facem mai mult. Ne interesează să îndreptăm investitorii în această direcție. Semnele sunt bune și mai ales în jurul învățământului superior trebuie să devenim un pol de atracție și nu de export de excelență”, a spus Gheorghe Flutur.
Diplomă de excelență a primit și Universitatea „Ștefan cel Mare”, reprezentată în cadrul evenimentului de prorectorul Mircea Diaconu.
Au spus povestea proiectelor europene pe care le-au demarat unitățile: Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul `Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare (ASED), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
De asemenea, cadre implicate în desfășurarea unor proiecte europene au împărtășit din experiența personală, evidențiind cele mai relevante aspecte ale proiectelor lor.