Ancheta în cazul unui groaznic accident rutier în care a murit un copil în vârstă de 8 ani, la care nici măcar necropsia nu era depusă la dosar, la patru luni de la tragedie, a fost parţial deblocată după ce situaţia anormală a fost semnalată săptămâna trecută de cotidianul nostru. Părinţii copilului de 8 ani nu primiseră nici un răspuns cu privire la stadiul anchetei, pentru ca în cele din urmă să afle că raportul de necropsie nu este ajuns la dosar, pentru că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava are datorii la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava, iar din această cauză sunt întârzieri de luni de zile la plata necropsiilor.
Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a admis că şi acest caz tragic este o prioritate, astfel că s-a întocmit un referat de necesitate pentru urgentarea achitării necropsiei.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ne-a confirmat că la finele săptămânii trecute s-a achitat necropsia în valoare de 1.200 de lei, astfel că documentul cu concluziile medicului legist au ajuns la dosar. Sigur că acesta este doar un pas în ancheta penală, de acum urmând a fi dispusă o expertiză care trebuie să stabilească în detaliu modul de producere a accidentului rutier.
Aveau de mers 150 de metri până acasă. Moartea a venit de pe contrasens
Pe 15 iulie, micuţul Dragoş Nistor, în vârstă de 8 ani, din Comăneşti, se afla în casa unor vecini ai părinţilor săi, unde se juca cu un alt copil. În jurul orei 14.00, sora acestuia, Trandafira Andreea, în vârstă de 19 ani, a mers după fratele ei, să-l aducă acasă. Doar 150 de metri au avut de mers cei doi pe marginea drumului, până acasă.
Din primele cercetări făcute de poliţişti la faţa locului a rezultat că în jurul orei 14.45, un şofer în vârstă de 59 de ani, din municipiul Suceava, Mihai Tabarcea, aflat la volanul unui Seat Cordoba, a pierdut controlul asupra maşinii, autoturismul intrând pe contrasens şi lovindu-i pe cei doi, care se deplasau pe partea stângă a drumului public. Fata de 19 ani se deplasa pe jos, în timp ce băiatul pe o bicicletă.
În urma impactului, fata a fost proiectată în gardul unei case, în timp ce băiatul a ajuns cu capul într-un stâlp. Dacă tânăra a scăpat cu leziuni uşoare, băiatul a fost găsit în stare de inconştienţă de personalul medical ajuns la locul accidentului.
Copilul a suferit un traumatism puternic la cap, cu un hematon intracranian, fiind operat de urgenţă. Starea copilului nu s-a îmbunătăţit, acesta fiind în stare de comă de gradul IV până în ziua de 27 iulie, când a decedat.
Pentru părinţii loviţi de cumplita dramă este greu de înţeles cum o anchetă privind o astfel de tragedie poate înainta atât de greu.
Din păcate, pentru că trăim în România, va mai trece destul de mult timp până când dosarul va putea fi trimis în instanţă şi se va da un verdict definitiv.
Până atunci, Spitalul Judeţean Suceava i-a informat în scris pe părinţi că zilele de internare la Terapie Intensivă şi toate intervenţiile asupra copilului au un cost total de 20.800 de lei.
Abia după ce şoferul va fi trimis în judecată (n.r. dacă va fi găsit vinovat el de accident) şi se va finaliza procesul familia copilului va avea dreptul la despăgubirile pe care le va stabili instanţa. La cum se mişcă însă anchetele la noi, în faza de urmărire penală, după care urmează procesul, este de aşteptat ca un verdict final în acest caz să fie dat în doi ani de zile, dacă nu mai mult. Atunci când apar piedici precum lipsa banilor pentru necropsii, cum a fost în cazul de faţă, poate fi şi mai rău.