Protestele angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) au trecut, de ieri, la o nouă fază, pe lângă cele din fiecare judeţ 800 de delegaţi din toată ţara pichetând Ministerul Agriculturii. În cazul angajaţilor din Suceava, câteva zeci au protestat în faţa sediului APIA Suceava, în timp ce o altă delegaţie s-a deplasat în Capitală.
Protestatarii spun că problemele de acum sunt cauzate de o discriminare mai veche, anume că nu s-au aflat pe aceeaşi grilă de salarizare cu colegii de la APIA Bucureşti. În aceste condiţii, de la 1 ianuarie 2018, salariaţii de la APIA Suceava ar urma să aibă salarii mai mici cu 30%.
Contactat de reporterii Monitorului de Suceava, Ionel Murariu, directorul centrului local Suceava al APIA, lider de sindicat la nivel naţional, nu era prea optimist, ieri după-amiază, după pichetarea de la sediul Ministerului Agriculturii.
„Liderii noştri de sindicat au fost primiţi de un secretar de stat, însă solicitările le-au fost refuzate. Am explicat din nou că nu solicităm măriri de salariu, ci doar să avem parte de egalitate, să fim pe aceeaşi grilă de salarizare cu angajaţii APIA central. Vom continua protestele până la finele săptămânii, iar de luni ne pregătim de grevă generală”, a declarat Ionel Murariu.
El a ţinut să remarce pozitiv gestul colegilor de la APIA Bucureşti, care le-au oferit cafea şi ceai protestatarilor veniţi din ţară.
În aceste an, APIA Suceava a procesat peste 48.000 de dosare pentru subvenţii în sectorul vegetal şi zootehnic, cel mai mare din ţară.
Cei de la APIA spun că la volumul de muncă pe care îl au, cu ore suplimentare şi weekenduri petrecute la serviciu, nu pot accepta o diminuare a salariilor.
Din 2015, angajaţilor APIA li s-au mărit salariile cu aproximativ 60%.
În momentul de faţă, un funcţionar APIA, pe post de execuţie, are un salariu net de aproximativ 4.000 de lei.