Primul acoperiş verde din municipiul Suceava va fi amenajat, la începutul lunii viitoare, în campusul Universităţii „Ștefan cel Mare”, pe clădirea rectoratului, cea de lângă Direcţia Silvică. Proiectul costă circa 64.000 de lei şi presupune acoperirea a 200 de metri pătraţi de terasă cu rulouri de „iarbă grasă”, care va avea rol termoizolator, ecologic şi estetic.
Accesul elevilor sau profesorilor nu va fi permis, întrucât expertiza a arătat că terasa nu a fost proiectată pentru a suporta o greutate foarte mare.
Banii pentru spaţiul verde care va fi amenajat pe Corpul E al USV sunt de la Guvern, iniţiativa făcând parte dintr-un proiect mai amplu dezvoltat de Facultatea de Silvicultură.
Potrivit universitarului Cezar Tomescu, de la facultatea menţionată, „urmează să fie aduse saltelele sub formă de rulouri, care vor fi instalate pe un strat suport peste care iarba se înrădăcinează repede. Nu este iarbă de gazon, ci o specie perenă din genul sedum, numită popular şi <iarbă grasă>, cu frunze suculente, care rezistă la condiţii de sol mai grele, uscăciune sau frig. În trei zile vor putea fi instalate respectivele rulouri, preconizăm că în prima parte a lunii decembrie va fi totul gata”. Acesta a mai subliniat că stratul verde colectează praful, fiind şi un foarte bun termoizolator, atât pe timp de vară, cât şi iarna.
Stratul ales este unul uşor, încărcătura maximă fiind de 85kg/ metru pătrat (în cazul în care este îmbibat cu apă).
„Decadendro”
Acoperişul verde este parte a proiectului „Decadendro”, derulat de USV, cu o valoare totală de 200.000 lei, care se desfăşoară până la 31 decembrie 2017.
Începând cu luna iunie, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cantitativă şi calitativă a colecţiei dendrologice -DECADENDRO” s-au iniţiat acţiuni de completare şi extindere a colecţiei dendrologie a USV, precum şi de mărire a spaţiului verde aferent campusului I, prin realizarea acoperişului verde. Proiectul şi-a propus îmbunătăţirea şi întreţinerea colecţiei dendrologice din campusul USV şi a Centrului Cinegetic USV de la Șipoţel, extinderea actualei colecţii dendrologice din campus şi din cadrul Centrului Cinegetic, precum şi amenajarea acoperişului vegetal. O informare a publicului larg a fost realizată prin organizarea, în data de 17 noiembrie 2017, a seminarului „Conştientizarea oportunităţii şi utilităţii spaţiilor verzi”.
Urmează etichetarea arborilor dendrologici în campusul I
Universitarul Cezar Tomescu a amintit şi despre un proiect pe care îl pregătesc studenţii de la Silvicutură şi care constă în etichetarea arborilor din campusul din strada Universităţii, arbori care aparţin colecţiei dendrologice.
„De 20 de ani plantăm diverse specii, în prezent putem număra circa 400 de exemplare în colecţia dentrologică din campus, din circa 170 de specii.Această colecţie este un laborator pentru studenţii noştri. În curând, ei îi vor eticheta, consemnând atât denumirea lor ştiinţifică, dar şi denumirea populară”, a punctat Tomescu.