Mulţi suceveni din mai tot judeţul sunt interesaţi de obţinerea de autorizaţii pentru a-şi deschide puncte gastronomice locale, un concept nou pentru România, care urmăreşte dezvoltarea unităţilor de alimentaţie publică de tip familial. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat o campanie de informare în acest sens, iar în doar două săptămâni s-au înregistrat 124 de suceveni interesaţi de a obţine această certificare. Succint, aceste puncte gastronomice locale înseamnă mese servite în gospodărie, în mod tradiţional, preparate de proprietar, cu materie primă locală, dar certificată sanitar-veterinar.
Se dau asigurări că ordinul de funcţionare nu va fi stufos
Campania de informare şi de contabilizare a persoanelor interesate continuă până la finele lunii noiembrie.
Doctorul Ioan Corduneanu, directorul DSVSA Suceava, a explicat:
„Datele vor fi centralizate la nivel naţional, iar din 2018 o să înceapă închegarea unui ordin privind modul de funcţionare şi autorizare a punctelor gastronomice locale”, a declarat doctorul Corduneanu. El a ţinut să sublinieze din start că nu va fi vorba de un ordin care să presupună foarte multe formalităţi şi costuri, ideea fiind de a încuraja oamenii să-şi dezvolte astfel de afaceri de familie.
„ Pe baza unei cereri, un reprezentant al instituţiei noastre va face o notă de constatare în teren, pentru a se verifica dacă se îndeplinesc condiţiile de autorizare”, a arătat directorul DSVSA Suceava.
Publicul ţintă: turistul sau şoferul aflat în tranzit
Punctul gastronomic local al trebui să însemne masă pentru turişti într-un cadru legal, în care aceştia din urmă să aibă siguranţa că vor avea parte de condiţii de igienă sanitar-veterinare optime.
Ținta principală sunt turiştii care ajung în judeţul nostru, însă un segment important de potenţiali clienţi ar putea fi şi şoferii aflaţi în tranzit. Multe dintre persoanele interesate de această mică afacere vor să dezvolte puncte gastronomice locale la marginea drumurilor naţional-europene importante.
Condiţiile principale pentru autorizare
Punctele gastronomice locale vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii la autorizare, din care cele mai importante le amintim: un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale şi eventual două feluri de desert), specifică zonei în care îşi desfăşoară activitatea, meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleaşi zile, metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Cei care doresc să deschidă un punct gastronomic local trebuie să aibă o formă de organizare juridică minimă şi să obţină un document de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
O altă condiţie primordială va fi ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora va trebui să fie verificată periodic.
Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.
Foarte important, astfel de puncte gastronomice locale pot funcţiona pe lângă pensiuni care oferă doar cazare ori pe lângă abatoare sau puncte de tăiere, în acest mod putându-se îmbina mai multe afaceri mai mari sau mai mici.