Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 nov 2017 - Anul XXII, nr. 266 (6682)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Specializare

Spitalul de Urgenţă Suceava începe pregătirea asistentelor pentru secţia de îngrijiri a bolnavilor în fază terminală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asistentele medicale care se vor ocupa de pacienţii în stadiul terminal de boală, în viitoarea secţie de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, vor urma un curs de iniţiere în acest domeniu. Cursul va avea loc în perioada 6 - 8 decembrie a.c., la spital şi se va finaliza cu obţinerea unui atestat în îngrijiri paliative.

Directorul medical al Spitalului de Urgenţă, dr. Doina Ganea-Motan, a declarat ieri că până acum sunt înscrise aproximativ 30 de persoane, dar speră că numărul cursanţilor va ajunge la 50. Aceasta va permite spitalului o bază mai largă de selecţie.

Lectorii provin de la ”Casa Speranţei” din Braşov, primul centru de hospice care a introdus conceptul de îngrijire paliativă din România.

Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a subliniat că pentru noua secţie va fi detaşat atât personal din spital, care a absolvit cursul de specialitate pentru îngrijiri paliative, cât şi personal calificat şi cu experienţă, din sursă externă. ”Şi-au arătat disponibilitatea de a lucra la noi şi persoane calificate, din alte unităţi de profil”, a precizat Rîmbu.

Secţia de îngrijiri paliative, la a cărei amenajare se lucrează în ritm susţinut, va avea 25 de paturi şi este destinată pacienţilor spitalului aflaţi în fază terminală de boală, care nu pot fi externaţi fie pentru că nu au familii care să-i îngrijească la domiciliu, fie pentru că sunt într-o stare foarte gravă. Dotarea secţiei este adaptată nevoilor speciale pe care le au aceşti pacienţi, cu grad ridicat de dependenţă. Saloanele vor fi cu 1-2 până la 4 paturi, în ultima situaţie paturile urmând a fi separate cu paravane, cu respectarea suprafeţei de 7 mp/pat. Vor exista sisteme de semnalizare sonoră la pat şi în băi, iar grupurile sanitare vor fi adaptate persoanelor cu dizabilităţi, cu cadă de baie asistată.

 

Beneficiarii secţiei vor fi pacienţii cu cancer, insuficienţă cardiacă severă, boala pulmonară obstructivă cronică, HIV, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală, boli neurologice progresive

Ca aparatură şi echipamente, vor fi asigurate defibrilatoare, electrocardiograf, ecograf fix şi mobil, staţie de oxigen, cu capacitate de a asigura oxigen în toate saloanele, inclusiv în cele de la Pneumologie, care funcţionează în acelaşi pavilion. Pentru că este vorba despre pacienţi care stau mult timp imobilizaţi, saloanele vor fi dotate cu paturi multifuncţionale, saltele antiescare şi un sistem audio-video pentru terapia prin muzică. Secţia va avea, de asemenea, lift.

Valoarea estimată a investiţiei (amenajare clădire, izolare şi dotare) se ridică la peste 1,2 milioane – 1,5 milioane de euro.

Principalii beneficiari ai îngrijirilor paleative sunt pacienţii cu cancer, insuficienţă cardiacă severă, boala pulmonară obstructivă cronică, HIV, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală, boli neurologice progresive etc.

Deşi o astfel de secţie de îngrijiri paliative nu este specifică unui spital judeţean de urgenţă, pacienţii aflaţi în stadii terminale, mai ales cei care nu au familii care să-i îngrijească la domiciliu, rămân timp îndelungat în unitatea medicală pentru că dacă ar fi externaţi nu ar avea cine să se ocupe de ei. Corelată cu absenţa unui centru de profil în zona municipiului Suceava, înfiinţarea şi dezvoltarea unei secţii de îngrijiri paliative pentru această categorie de pacienţi este “absolut necesară”, după cum a explicat managerul Vasile Rîmbu.

Menţionăm că durata medie de spitalizare este unul dintre criteriile de performanţă pentru un spital; cu cât aceasta este mai scurtă, spitalul este mai bine cotat şi finanţat pentru că se consideră că oferă servicii medicale ridicate calitativ. Însă decizia de externare a unui bolnav care nu are nici familie, nici bani ca să plătească pe cineva să-l ajute este foarte dificil de luat, chiar dacă nu are nici o boală acută care să justifice internarea într-un spital de urgenţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgenţă Suceava începe pregătirea asistentelor pentru secţia de îngrijiri a bolnavilor în fază terminală.
 Vizualizări articol: 4012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Spitalul de Urgenţă Suceava începe pregătirea asistentelor pentru secţia de îngrijiri a bolnavilor în fază terminală4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei