La finele lunii octombrie, Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Suceava, structură care reprezintă drepturile şi interesele elevilor, şi-a stabilit noii membri ai biroului de conducere. Preşedintele Ciprian Tuchiluş şi-a păstrat funcţia şi în acest mandat, fiind numiţi, în schimb, noi vicepreşedinţi şi directorii de departamente. Pentru a se familiariza cât mai bine cu activitatea CJE Suceava, atribuţiile şi îndatoririle, reprezentanţii elevilor din judeţ s-au adunat luni, 13 noiembrie 2017, în aula Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru a se documenta în privinţa însemnătăţii acestei structuri.
„La această activitate au participat membrii consiliilor şcolare ale elevilor din judeţul Suceava, fiind o foarte bună modalitate pentru reprezentaţii elevilor să înveţe despre organizaţia din care fac parte”, au menţionat organizatorii.
Peste 150 de elevi din tot judeţul Suceava au fost prezenţi la activitatea de formare a Consiliului Elevilor.
Preşedintele CJE Suceava şi vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Ciprian Tuchiluş, a ţinut să vorbească despre procesul de formare a consiliului, atât la nivel de liceu, judeţean sau naţional, aducând în discuţie un scurt istoric al Consiliului Elevilor, de la înfiinţarea lui şi până astăzi.
Acesta a arătat că primul Consiliu al Elevilor din lume s-a înfiinţat în Scoţia, în anul 1889, iar Consiliul Judeţean al Elevilor Suceava a apărut în anul 2007. În România există trei mari organizaţii de tineret: Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului România (CTR), ultima amintită conţinând şi primele două.
Nici de existenţa legislaţiei în cadrul unităţilor şcolare nu s-a uitat, fiind menţionate documente care sunt utile în desfăşurarea unei activităţi şcolare eficiente.
Aici au fost amintite în ordine ierarhică următoarele: Constituţia, Codul Penal şi Civil, Legea Educaţiei Naţionale, ROFUIP (Regulamentul de Ordine şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar) şi Statutul Elevului; documente din care au fost puse în discuţie diferite articole ce ţin de învăţământ.
La final s-a ţinut o sesiune de întrebări, în urma căreia s-a aflat modul de funcţionare a mai multor unităţi şcolare şi au fost puse în discuţie câteva probleme semnalate de membri ai Consiliilor Şcolare.