Conducerea Camerei de Comerţ Româno-Germane a anunţat că îşi doreşte ca numărul investitorilor germani în judeţul Suceava să crească în următoarea perioadă. Anunţul a fost făcut de directorul general al acestei Camere de Comerţ, Sebastian Metz, în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri, care a avut loc ieri, la Suceava, şi la care au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul Dumitru Mihalescul, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe. În cadrul discuţiilor, Sebastian Metz a spus că îl bucură faptul că are această primă întâlnire cu oamenii de afaceri şi autorităţile din judeţul Suceava, adăugând că vrea ca numărul investitorilor din Germania în această zonă să fie mult mai mare. El a precizat că un astfel de proces nu poate fi realizat „de azi pe mâine”, dar a adăugat că judeţul Suceava are potenţial să atragă investitori străini.
Sebastian Metz a spus că partea principală a investiţiilor din Germania în România s-a îndreptat, până acum, către vestul ţării, în zona industrială dezvoltată. Sebastian Metz a arătat că nu mai puţin de 7.500 de întreprinzători au investit în zonele Timişoara, Arad, Sibiu, Cluj, Satu Mare sau Oradea. El a declarat că din punctul de vedere al Camerei de Comerţ Româno-Germane este extrem de important ca investitorii germani să fie motivaţi să vină în judeţul Suceava şi să aibă o relaţie şi o activitate directă cu autorităţile locale.
Directorul general al Camerei de Comerţ a precizat că este foarte impresionat de dorinţa de colaborare din partea mediului de afaceri şi a autorităţilor sucevene pentru atragerea de investitori din Germania. „Un aspect important pentru investitorii noştri este acela că infrastructura de transport, despre care se poate vorbi multe, să nu mai trebuiască să aştepte peste zece ani pentru a începe să se dezvolte. Trebuie să avem în vedere că fără o infrastructură şi mai bună nu se poate vorbi despre dezvoltarea unei activităţi comerciale de succes”, a arătat Sebastian Metz. Cu toate acestea, el a subliniat faptul că această colaborare pentru atragerea de investitori poate fi începută încă de pe acum, deşi infrastructura de transport nu este foarte dezvoltată.
Sebastian Metz a atras atenţia că o altă mare problemă, care ţine de autorităţile centrale, este nesiguranţa fiscală, precizând că „stăm în faţa unei mari nesiguranţe şi a unei situaţii care nu ne încurajează să facem planuri de afaceri”. Pe de altă parte, el a spus că îl bucură faptul că preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a început o promovare mai intensă a judeţului Suceava pe plan internaţional, amintind de participarea judeţului şi de prezentarea Bucovinei la Târgul Expo Real din Germania. Sebastian Metz a spus că prin astfel de participări la evenimente internaţionale se pot atrage investiţii în turism, agricultură sau industria alimentară. „Eu personal m-am bucurat, de când sunt aici, de infrastructura turistică, de oferta culturală. Inima mea e cucerită. Dar acum trebuie să ne îndreptăm către economia Bucovinei”, a declarat directorul general al Camerei de Comerţ Româno-Germane.
Flutur a lansat o invitaţie oamenilor de afaceri germani să vină în judeţ pentru a cunoaşte direct oportunităţile de investiţii
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să sublinieze faptul că în relaţiile cu parteneri din Germania „este loc de mai mult”, în condiţiile în care investitorii din această ţară în judeţul Suceava sunt undeva pe locul şapte sau opt. Flutur spune că mediul de afaceri din Germania trebuie să ştie că dacă iau decizia să investească în judeţul Suceava vor avea siguranţa că fac acest lucru într-o zonă sigură. „Este o zonă în care oamenii au avut curaj să investească, dar au fost nedreptăţiţi din cauza infrastructurii. Dar infrastructura este în sarcina autorităţilor centrale şi va trebui să le impulsionăm pentru a o dezvolta. Şi judeţul Suceava este o zonă sigură şi în domeniul sănătăţii, dar şi în cel de protecţie şi de urgenţe”, a spus Flutur. El a adăugat că un avantaj îl constituie şi existenţa Aeroportului „Ştefan cel Mare”, care a fost recent modernizat. Gheorghe Flutur a arătat că în curând va avea discuţii cu reprezentanţii unor companii low-cost pentru deschiderea unor curse aeriene din Suceava către Germania, pe aeroportul Memmingen. Preşedintele CJ Suceava a făcut referire şi la dezvoltarea turismului din judeţ, precizând că în şapte ani s-a dublat numărul de turişti, iar Bucovina a ajuns a treia destinaţie din ţară.
În cele din urmă, Gheorghe Flutur a lansat invitaţia ca un grup de oameni de afaceri din Germania să vină în judeţul Suceava pentru a participa la o întâlnire directă cu mediul de afaceri sucevean şi să cunoască oportunităţile de afaceri din judeţ.
Nicolae Troaşe: Trebuie să fim atenţi pentru că îndată o să pierdem avantajul că avem forţă de muncă ieftină
Prezent la întâlnirea de ieri, preşedintele CCI Suceava, Nicolae Troaşe, a precizat că „realitatea tristă” din momentul de faţă este că foarte puţini oameni de afaceri din Germania au venit să investească în judeţ. Nicolae Troaşe a spus că din statistici, în judeţ sunt doi sau trei investitori germani, dar şi aceştia sunt acţionari minoritari în firme foarte mici. Troaşe a spus că în primul rând trebuie să se pună întrebarea de ce investitorii germani preferă vestul ţării şi nu vin în această zonă.
„Este adevărat că şi din cauza poziţiei geografice, iar lipsa infrastructurii e un alt motiv. Dar trebuie să fim atenţi că îndată o să pierdem un avantaj pe care încă îl avem, acela al forţei de muncă ieftine”, a atras atenţia Nicolae Troaşe. El şi-a exprimat speranţa că deschiderea unor curse aeriene din Suceava către Germania i-ar impulsiona pe oamenii de afaceri germani să vină să investească în judeţ.