Numeroşi angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava s-au adunat ieri, la ora 10.00, în faţa sediului instituţiei, unde au protestat faţă de modificările legislative privind grilele de salarizare care ar urma să le afecteze serios lefurile. Protestatarii spun că problemele de acum sunt cauzate de o discriminare mai veche, anume că nu s-au aflat pe aceeaşi grilă de salarizare cu colegii de la APIA Bucureşti. În aceste condiţii, de la 1 ianuarie 2018, salariaţii de la APIA Suceava ar urma să aibă salarii mai mici cu 30%. Salariile angajaţilor APIA sunt destul de mari, însă angajaţii spun că acestea sunt pe deplin meritate, în raport cu volumul de muncă, cu ore suplimentare, nopţi şi weekenduri petrecute la birouri.
De unde pleacă nemulţumirile angajaţilor
Eugen Iordăchesu, şef al centrului local Fălticeni al APIA, a declarat: „Vreau să fim foarte clari, noi nu cerem măriri de salarii, cerem doar să fim pe aceeaşi grilă de salarizare cu care sunt colegii noştri de la APIA central. Încă din vară ni s-a promis că vom rămâne la aceleaşi salarii şi nu ne vor fi diminuate, însă acum ne-am trezit că promisiunile nu sunt respectate”.
Marea problemă a angajaţilor APIA este că de la 1 ianuarie 2018 au toate şansele să aibă salarii semnificativ diminuate.
„Este o problemă gravă faptul că de la 1 ianuarie salariile noastre vor fi diminuate cu aproximativ 30%”, a declarat Eugen Iordăchescu.
APIA Suceava are, statistic, cele mai multe dosare de subvenţii din ţară. Angajaţii acuză volumul de muncă imens
Funcţionarii APIA Suceava au un volum foarte mare de muncă, iar asta o demonstrează statisticile. În acest an, APIA Suceava a procesat peste 48.000 de dosare pentru subvenţii în sectorul vegetal şi zootehnic, cel mai mare din ţară.
Ionel Murariu, şeful centrului local al APIA Suceava, a declarat: „În afară de faptul că gestionăm fonduri europene şi ne facem treaba în mod exemplar, avem trei norme în loc de una. În mod normal avem o normă de 250 de dosare de om, dar gestionăm de la 700-800 în sus. Este cumplit ce se întâmplă, programul nostru este de 10, 12, chiar 13 ore pe zi, iar de câte ori e nevoie lucrăm şi noaptea”.
Ionel Murariu spune că stresul şi munca în exces au dus la situaţii dramatice: „Avem foarte mulţi colegi care sunt bolnavi, care au probleme cu ochii şi nu mai pot să lucreze la calculator. Anul trecut, în ţară au murit 17 colegi, oameni tineri care s-au îmbolnăvit”.
Salarii bune la APIA din anul 2015
Aşadar, cei de la APIA consideră că la volumul de muncă pe care îl au nu se impune o diminuare a salariilor, care, nu o poate nega nimeni, au fost la un nivel foarte bun începând din 2015
Din 2015, angajaţilor APIA li s-au mărit salariile cu aproximativ 60%.
În momentul de faţă, un funcţionar APIA, pe post de execuţie, are un salariu net de aproximativ 4.000 de lei. În cazul şefilor, salariile sunt mult mai mari. Elocvent în acest sens este că, în cazul diminuării salariilor, directorii ar urma să piardă 2.800 de lei, şefii de servicii 2.100 de lei, iar şefii de birouri ar urma să piardă 1.600 de lei la salarii. În cazul consilierilor superiori salariile ar urma să fie diminuate cu 780 de lei.
Liderii protestatarilor de ieri au spus că dacă solicitările lor nu vor avea ecou vor urma şi alte etape ale protestelor.