Bioenergy, societatea care furnizează căldură către sucevenii racordaţi la sistemul centralizat, este executată silit pentru datorii neachitate de ani buni. Instanţa de judecată a admis cererea de încuviinţare a executării silite, ceea ce înseamnă drum liber pentru recuperarea sumei de 2.150.000 de lei pe care SC General Construct SA a solicitat-o. Şi nu este întreaga sumă pe care Bioenergy o datorează către SC General Construct SA, aceasta cifrându-se la 4,2 milioane de lei, bani care trebuiau achitaţi pentru lucrările de construcţie a fabricii situate gard în gard cu defuncta Termica.
Contactat telefonic, Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, a recunoscut că situaţia nu este una confortabilă. „Ştiu că se mai poartă discuţii pe această temă, dar cel care gestionează întreaga situaţie este domnul Bodea, administratorul grupului de firme din care face parte şi Bioenergy. Dânsul are o imagine globală a ceea ce se întâmplă în grupul de firme Adrem Invest. Noi mai avem de încasat sume mari de bani, dar o asemenea sumă de plată este una importantă”, a arătat Vasile Ilie.
Povestea unei relaţii de afaceri cu năbădăi
Problemele pe linie financiară dintre Bioenergy şi General Construct au început la finele lui 2014, când s-au consemnat primele facturi restante. În prima parte a lui 2015 între cele două părţi s-au înregistrat mai multe întâlniri şi schimburi de adrese. În august 2015, Bioenergy a preluat şi datoriile celor de la Adrem Invest, firmă care la înfiinţarea lui Bioenergy era acţionar unic.
Aşa se face că suma totală pe care Bioenergy o avea de plată către SC General Construct SA se ridica la 8,8 milioane de lei. Trebuie menţionat că la acea dată centrala din lunca râului Suceava era funcţională şi în exploatare, iar sumele defalcate din datorie erau de 6,4 milioane de lei din partea Bioenergy şi 2,4 milioane de lei din partea Adrem Invest.
Pentru suma totală de 8,8 milioane de lei s-a încheiat o eşalonare de plată care se întindea pe doi ani, din septembrie 2015 până în septembrie 2017.
Eşalonarea nu a fost respectată de cei de la Bioenergy, astfel încât s-a ajuns la un nou set de discuţii între cele două părţi, discuţii soldate cu semnarea unui act adiţional în iunie 2017, prin care se stabilea că suma totală de plată rămasă era de 4,2 milioane de lei. Actul adiţional prevedea o nouă eşalonare până în iunie 2018, cu condiţia ca tranşele de bani convenite să fie plătite la timp.
„Cei de la Bioenergy au achitat două rate, după care au întrerupt plăţile, ceea ce ne-a determinat să le transmitem o adresă prin care am rezoluţionat actul adiţional şi am revenit la cel încheiat în 2015. Acest lucru ne permite să ne cerem drepturile care ni se cuvin, pentru care firma noastră a prestat activitatea conform contractului de lucrări încheiat”, a explicat Marius Nitu, directorul comercial al SC General Construct SA Suceava.
Suma pe care Bioenergy o are de achitat imediat este de 1.750.000 de lei
Între timp, firma care a construit centrala termică aflată în proprietatea Bioenergy a cerut să-i fie achitate restanţele financiare. O primă sumă admisă la plată, pentru care s-a demarat deja procedura de executare silită, era de 2.150.000 de lei. Din aceşti bani, Bioenergy a achitat 400.000 de lei, astfel încât executarea silită în acest moment se va derula pentru suma de 1.750.000 de lei.
Pentru diferenţa 2.450.000 de lei se va înainta o nouă acţiune, şi, cel mai probabil, se va ajunge din nou la executare silită.
„Nu vrem să blocăm activitatea societăţii care furnizează căldură şi apă caldă către suceveni, dar trebuie să fim înţeleşi că suntem o societate comercială care funcţionează pe principiul economiei de piaţă. Avem de recuperat bani şi nu cred că este normal să se facă afaceri pe banii noştri”, a concluzionat Marius Nitu.
Cine este Bioenergy
Bioenergy a ajuns pe piaţa din Suceava în toamna anului 2013, când a preluat atribuţiile pe care le avea Termica, fosta societate care furniza apă caldă şi căldură pentru locuitorii racordaţi la sistemul centralizat, ajunsă între timp în faliment.
Proiectul centralei de cogenerare a fost realizat cu o investiție privată de 86 milioane de euro din partea Adrem Invest, care la momentul înfiinţării Bioenergy era unic acţionar. La data semnării contractului, Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul ca pentru următorii cinci ani să producă energie termică la suma de 116 lei/Gcal, perioadă care expiră anul viitor.
În prezent, centrala asigură căldură pentru aproximativ 20.000 de apartamente. Potrivit datelor de pe propriul site, Bioenergy produce anual 270.000 gigacalorii, iar în sistemul energetic naţional livrează anual 167.000 MWh. Din energia furnizată în sistemul naţional Bioenergy încasează subvenţii prin certificate verzi, aceasta fiind una din sursele importante de venit ale societăţii.