Sindicaliştii din învăţământ îi cer prim-ministrului corectarea unor anomalii din Legea Salarizării pentru a se reinstaura echilibrul şi echitatea în salarizarea personalului din sistem.
Aceştia susţin că refuzul de a adopta modificările legislative necesare va accentua actuala stare de nemulţumire a salariaţilor din învăţământ, generată de poziţionarea în grilele de salarizare ale Legii nr. 153/2017, existând riscul declanşării unor ample acţiuni de protest, în perioada următoare.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură din care face parte şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, care numără peste 8.000 de membri din judeţ, i-a cerut prim-ministrului să găsească o soluţie de depăşire a acestui impas.
”Pentru funcţiile didactice de predare nu mai există posibilitatea de a promova în tranşele de vechime în învăţământ, până în anul 2022. Practic, anterior intrării în vigoare a legii, personalul didactic de predare era promovat de la data de 1 octombrie (prima zi a lunii următoare celei în care împlinea o anumită vechime în învăţământ), la următoarea tranşă de vechime în învăţământ. Însă, la data de 1 iulie 2017 (data intrării în vigoare a Legii) s-a procedat la reîncadrarea tuturor cadrelor didactice pe funcţiile didactice prevăzute în anexa nr. I la lege şi pe gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă (maxim gradaţia 5)”, arată sindicaliştii.
Aceştia menţionează că în marea majoritate a unităţilor de învăţământ au apărut anomalii.
Ei dau exemplu un cadru didactic cu gradul didactic I, care la 1 septembrie 2016 a fost încadrat la tranşa de vechime în învăţământ de peste 40 de ani, a primit un salariu de bază brut de 3.948 lei, salariu menţinut şi după data de 1 iulie 2017. Un alt cadru didactic cu gradul didactic I, angajat la aceeaşi unitate de învăţământ, care la data de 1 septembrie 2017 a împlinit vechimea în învăţământ de peste 40 de ani, la acest moment, în baza Legii nr. 153/2017, are un salariu de 3.779 lei, corespunzător tranşei de vechime în învăţământ anterioare, 35-40 de ani. Dacă la data de 1 septembrie 2017, în aceeaşi unitate de învăţământ a fost încadrat un cadru didactic care are gradul didactic I şi o vechime în învăţământ de 25 de ani, iar în unitate nu există o funcţie similară în plată, acesta a fost încadrat conform Legii nr. 153/2017 cu un salariu de bază de 4.002 lei.
Din exemplul mai sus prezentat se poate constata că într-o singură unitate de învăţământ, de la 1 septembrie 2017, există trei cadre didactice cu gradul didactic I, încadrate la aceeaşi tranşă de vechime în muncă (gradaţia 5), care au salarii de bază diferite, ceea ce creează o discriminare între salariaţi încadraţi pe aceeaşi funcţie, care prestează aceeaşi activitate şi care sunt remuneraţi diferit, fără a exista o justificare obiectivă pentru acest tratament discriminatoriu.
Anomalii similare întâlnim şi la personalul didactic auxiliar sau la cel nedidactic.
(16 nov 2017, 12:40:18
Iar functile aflate in plata sunt reglementate in Art.7 din lege.
I