Amenzile date pentru cerşetorie şi prostituţie unor cetăţeni cu domiciliul în municipiul Suceava, neplătite de ani de zile, se ridică la aproximativ 1 milion de lei. Suma reprezintă, potrivit primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, 10% din totalul amenzilor pe care le are administraţia locală de încasat, în sumă de 10 milioane de lei. Datornicii sunt periodic înştiinţaţi în scris despre obligaţia de a achita aceste amenzi contravenţionale, dar sunt categorii de cetăţeni pentru care avertismentele de plată nu au nici un efect. Cele mai multe amenzi sunt date de Poliţia Rutieră sau de Poliţia Locală pentru încălcarea normelor de circulaţie, de parcare sau de convieţuire şi ordine publică. Printre datornici se numără persoane care cumulează amenzi şi de 20.000-30.000 de lei, dar cum nu puţine au fost aplicate pentru cerşetorie, unor persoane din categorii sociale defavorizate, este greu de crezut că vor fi achitate vreodată.
Potrivit Codului de Procedură fiscală, toţi contribuabilii care au amenzi contravenţionale neplătite trebuie să le achite înaintea achitării taxelor locale. Dat fiind caracterul imperativ al dispoziţiei de plată cu prioritate a amenzilor, acestea trebuie achitate şi în situaţia în care sunt contestate în instanţă – situaţie frecvent întâlnită la amenzile contravenţionale aplicate de Poliţia Rutieră.
Potrivit prevederilor OG nr. 2/2001, plângerea împotriva unei amenzi suspendă doar posibilitatea autorităţii de a cere executarea amenzii. Plata voluntară a oricăror sume către organul fiscal local de către contribuabil face ca imputaţia plăţii să se facă cu prioritate asupra amenzilor, în ordinea vechimii lor şi, ulterior, asupra celorlalte debite fiscale locale. Mai concret, conform art. 165 din Codul de procedură fiscală valabil de la 1 ianuarie 2016, impozitele datorate bugetului local se pot achita doar după plata amenzilor trimise spre valorificare către autoritatea publică locală: “în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală”.
Această prevedere a mai existat în legislaţie înainte de 2012, an în care ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale a fost modificată, permiţându-le contribuabililor să aleagă datoriile pe care le plătesc cu prioritate. Codul fiscal valabil din ianuarie 2016 a reintrodus plata cu prioritate a amenzilor.