Fermierii din judeţul Suceava se află şi în acest an în fruntea clasamentului naţional al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură privind numărul de dosare pentru subvenţii. Este vorba de cererea unică pentru ajutorul financiar oferit pentru cultivarea terenurilor, dar şi în sectorul zootehnic.
Conform publicaţiei de specialitate agrointel.ro, care citează datele oficiale transmise de structura centrală a APIA, Suceava a avut un număr total de cereri depuse de 48.425. Dintre acestea, doar 543 nu au fost eligibile. Aproape 2.000 dintre ele au fost pentru sectorul zootehnic, în timp ce restul au fost dosare ale cultivatorilor de teren agricol.
Știrea celor de la Agrointeligenţa face referire la plăţile în avans care se fac în această perioadă, adică o parte din subvenţia care se cuvine fiecărui beneficiar şi care se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie.
În judeţul Suceava sunt 41.621 de cereri aprobate la plată. În cazul acestor fermieri banii reprezentând subvenţia în avans au ajuns ori urmează să ajungă până la finele lunii noiembrie în conturile lor. De precizat că plăţile în avans se fac doar pentru sectorul vegetal, al cultivatorilor de teren agricol.
Pentru comparaţie, sunt judeţe care au sub 10.000 de dosare depuse în baza cererii unice, subvenţii în sectorul vegetal sau în cel zootehnic. De exemplu, APIA Călăraşi a înregistrat doar 6.682 de cereri, APIA Ilfov, 2.457, Ialomiţa, 9.707, Tulcea, 9,976.
Pe lângă faptul că în judeţul nostru sunt suprafeţe mari de teren care sunt lucrate şi efective importante de bovine, un adevăr este că acest număr foarte mare de dosare arată şi că în Suceava se face agricultură fărâmiţată, fenomenul comasării, prin apariţia marilor cultivatori, fiind mult mai redus ca în alte zone ale României. Acolo unde sunt mulţi fermieri mari sunt cereri mai puţine.