Ansamblul monumental de la mormântul eroului Ioan Grosaru de la Păiseni - Cornu Luncii, suceveanul mort acum zece ani de zile în misiune în Irak, a găzduit, sâmbătă, 11 noiembrie, un nou moment comemorativ de ţinută. În ziua de 11 noiembrie, care marchează data la care România pierdea primul militar în misiunile de menţine a păcii (pe 11 noiembrie 2003, slt. (p.m.) Iosif-Silviu Fogoraşi a murit în teatrele de operaţii din Afganistan), la Păiseni au fost comemoraţi cei 29 de militari români care au murit în misiuni internaţionale din 2003 încoace.
Abia prin Legea 150/2014, care a modificat şi completat OUG nr. 82/2006, România a început să recunoască meritele personalului armatei participant la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, iar ziua aleasă a fost 11 noiembrie.
Sâmbătă, la Păiseni, au susţinut momente artistice membrii Fundaţiei “Ştefan cel Mare” din comuna Baia, conduşi de profesorul Vasile Popa. Invitaţi şi prezenţi la eveniment au fost elevi ai Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, precum şi cei ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.
Asistenţa a fost formată din rude, numeroşi consăteni ai eroului, precum şi din camarazi ai acestuia din Batalionul 32 Infanterie "Mircea".
Momentele artistice au fost asigurate de tineri interpreţi ai cântecului popular din zonă, Petronela Popa, Narcisa Ciuhan şi Ioan Plăcintă.
Crucea monumentală de 15 metri care străjuieşte mormântul eroului Ioan Grosaru
Despre semnificaţia şi importanţa evenimentului au prezentat alocuţiuni m.m. (r) Dumitru Davidel - vicepreşedinte de onoare al Filialei Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, şi primarul comunei Cornu Luncii, inginerul Gheorghe Fron.
Cei doi sunt oamenii care s-au legat cel mai mult în ultimii ani de păstrarea memoriei eroului Ioan Grosaru.
Poate cel mai important proiect realizat de aceştia este crucea monumentală, de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, care străjuieşte mormântul eroului Ioan Grosaru din luna septembrie a acestui an, când s-au organizat manifestările de pomenire a zece ani de la moartea acestuia.
În cadrul evenimentului de sâmbătă, în semn de respect şi preţuire pentru promovarea voluntariatului şi a coeziunii sociale în calitate de participant la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, au fost înmânate distincţii unui număr de nouă militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, de către secretarul executiv al Filialei Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r) Constantin Crăciun.
Participanţii au avut ocazia să vizioneze şi fotoexpoziţia Itinerantă „Eroul Necunoscut - Simbol al Eroismului Naţional”, realizată de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, aflată în această perioadă în judeţul nostru şi expusă la Muzeul de Istorie.