Campania ”Şcoli în siguranţă” a poposit pentru zece zile la Vatra Dornei. În perioada 30 octombrie - 10 noiembrie, peste 25 de poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei au acţionat în zona unităţilor de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi informarea acestora pentru reducerea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor. La cele nouă acţiuni ai căror beneficiari au fost peste 600 de elevi dorneni au participat poliţişti rutieri, de ordine publică, dar şi poliţişti din cadrul structurii de investigaţii criminale. Chiar în timpul controalelor desfăşurate sub emblema acestor acţiuni, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice sau pentru nerespectarea legislaţiei privind comercializarea alcoolului şi tutunului către minori.
În cadrul acţiunilor pentru creşterea siguranţei rutiere a fost organizat concursul ”Abecedarul Rutier” la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, un concurs de evaluare a cunoştinţelor rutiere. În cadrul acţiunii au fost prezentate filme educative şi principalele reguli de deplasare pe drumurile publice, fiind discutate normele elementare de conduită pe care trebuie să le respecte elevii pe timpul anului de învăţământ, alegerea locurilor de joacă şi evitarea consumului de băuturi energizante sau alcoolice.
Pentru răspunsurile corecte oferite, elevilor şcolii le-au fost înmânate de către poliţişti 32 de diplome de merit. Poliţiştii le-au prezentat copiilor autospeciala marca WV Polo din dotarea Compartimentului Rutier. De asemenea, le-au fost prezentate părinţilor şi copiilor sancţiunile aplicate în domeniul circulaţiei pe drumurile publice: şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4-5 puncte amendă (punctul amendă având o valoare de 145 de lei).
Pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun la rândul lor unei sancţiuni contravenţionale de 2-3 puncte amendă. Ei le-au reamintit celor care circulă ca pietoni să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor, traversarea făcându-se perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere, trecere de pietoni sau semafor, chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate. Strada nu se trece în fugă, iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă.
Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului, iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropiereatrecerilor de pietoni.