Numărul de intervenţii chirurgicale efectuate în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a crescut foarte mult în doar câţiva ani, de la 4.000-6.000 pe an, la peste 13.000, cât vor fi până la sfârşitul anului 2017. Cele zece săli de operaţie pe care le are spitalul la această oră sunt, astfel, insuficiente faţă de volumul, diversitatea şi complexitatea intervenţiilor. Managerul Vasile Rîmbu a declarat, vineri, că în aceste condiţii este absolut necesară extinderea Blocului Operator cu încă patru săli şi singura modalitate viabilă este extinderea pe verticală.
În cadrul vizitei de lucru pe care Gheorghe Flutur, preşedintele instituţiei tutelare, Consiliul Judeţean, a efectuat-o vineri la spital, Vasile Rîmbu i-a prezentat proiectele de investiţii pentru anul viitor. Astfel, managerul spitalului a arătat că supraînălţarea corpului D al spitalului cu încă un nivel ar permite construirea sălilor de operaţii atât de necesare şi asigurarea circuitelor obligatorii în Blocul Operator, dar şi extinderea secţiei Anestezie-Terapie Intensivă.
”Spitalul a fost construit în anii ’60 şi a fost proiectat pentru puţine intervenţii chirurgicale. Dotarea pe care o avem, calificarea medicilor noştri, complexitatea intervenţiilor pe care le efectuăm acum au crescut adresabilitatea, iar spaţiile pe care le avem au devenit insuficiente. Vom găsi soluţia construirii unui Bloc Operator extins, pe care dorim să îl facem nu la standardele actuale, ci la cele viitoare. Odată cu sălile, trebuie să extindem şi secţia ATI, astăzi foarte bine dotată şi funcţională, aici se salvează vieţi, dar dorim să rezolvăm la Suceava orice gen de caz”, a spus Rîmbu.
Cantină-restaurant pentru personal şi vizitatori, ambulatoriu nou şi spaţii verzi amenajate
La rândul său, preşedintele CJ şi-a arătat disponibilitatea pentru susţinerea financiară a proiectelor de investiţii la spital. Flutur a spus că necesitatea extinderii Blocului Operator este clară, mai ales că finalizarea Centrului de Radioterapie, anul viitor, trebuie să atragă după sine dezvoltarea chirurgiei oncologice. În acest fel, bolnavii de cancer din judeţul Suceava vor avea acces acasă la o gamă cât mai largă de proceduri terapeutice. ”Aşteptăm bugetul pe anul viitor şi căutăm surse de finanţare – guvernamentale, fonduri europene şi la primărie, pentru că spitalul judeţean funcţionează şi ca spital municipal pentru Suceava. Aici, la spital, se vede că s-a muncit şi se munceşte în continuare”, a declarat Flutur.
Tot pentru anul viitor, pe lângă proiectele deja începute sau anunţate, este preconizată să înceapă construirea noului ambulatoriu, cu 6 etaje, în spatele corpului E, dar şi o cantină-restaurant pentru personalul spitalului şi pentru vizitatori, în zona dinspre Direcţia de Sănătate Publică.
De asemenea, vor fi amenajate spaţiile verzi din curte şi fântâna arteziană din faţa intrării principale, activităţi care până acum au fost blocate din cauză că fac parte dintr-un proiect care ar fi trebuit finanţat din Fondul de Mediu, dar au fost sistate din cauza unui litigiu aflat de mai mulţi ani în instanţă, între firma care a câştigat contractul şi Consiliul Judeţean.