Parcursul profesional al profesor univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, în perioada 2004-2012, s-a bucurat de o apreciere constantă, cea mai recentă distincţie fiindu-i înmânată luni, 6 noiembrie, în Germania, când i-a fost conferit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Ilmenau.
Premiul a venit în semn de recunoaştere a realizărilor ştiinţifice şi pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor de cooperare dintre cele două instituţii, precum şi a relaţiilor generale dintre România şi Germania.
Din comisia de acordare a titlului au făcut parte profesorul Peter Scharff - rector al Universităţii Ilmenau, profesorul Juergen Petzoldt - prorector, profesorul Peter Schaaf - decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Comunicaţiilor (Univ. Ilmenau), profesorul Frank Berger - membru al aceleiaşi facultăţi, şi dr. Frank March - directorul Școlii Internaţionale (Univ. Ilmenau).
În intervenţia sa, profesorul Adrian Graur a vorbit, printre altele, despre parcursul colaborării dintre cele două instituţii, făcând referiri şi la perioada în care a fost rector al universităţii sucevene:
„Mărturisesc că acordul de colaborare semnat între Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava şi Universitatea Tehnică din Ilmenau, în 2011, nu a fost motivat de capricii academice, ambiţie sau vanitate. La acel moment, am simţit instinctiv că regiunea din care provin mi-a dăruit puteri speciale pentru a produce schimbări în bine în vieţile oamenilor. S-a dovedit că, în timp ce proiectele pe care am reuşit să le terminăm au arătat ceea ce ştim, proiectele noastre viitoare decid ceea ce vom învăţa”, a menţionat Graur.
„Aţi onorat, de fapt, Bucovina mea iubită”
În partea a doua a discursului, profesorul Graur a reamintit membrilor prezidiului şi comunităţii academice din Ilmenau despre contribuţia lumii germanice la progresul economic, social şi cultural al Bucovinei. La final, profesorul Adrian Graur a mulţumit celor care l-au propus şi susţinut pentru acordarea importantei distincţii, considerând că aceasta aparţine, în egală măsură, comunităţii căreia el şi-a dedicat întreaga carieră: „Vă mulţumesc pentru acest prestigios Doctorat onorific, acordat de Universitatea din Ilmenau. Prin onoarea pe care mi-aţi acordat-o astăzi, aţi onorat, de fapt, Bucovina mea iubită. Totodată, îmi extind sincera recunoştinţă către cei care m-au recomandat pentru această distincţie: profesorul Andreas Steimel şi profesorul Mihai Cernat. Acum ştiu că nici o prietenie nu este accidentală; am înţeles că prietenii adevăraţi sunt ca fulgii de zăpadă: toţi diferiţi şi toţi frumoşi”.