Scumpirile care se resimt la o gamă din ce în ce mai largă de produse alimentare au atins un vârf în cazul ouălor, la care preţurile s-au dublat. Chiar şi aşa, pe piaţa din Suceava nu se prea găsesc ouă, nici în marile magazine şi nici în pieţe. Problema principală pleacă de la o criză europeană de ouă, însă sunt şi particularităţi ale ţării noastre şi ale Sucevei, despre care vom detalia în acest material. Cert este că preţul minim la ouă din Suceava pleacă acum de la 70 de bani, iar în Piaţa Mare a Sucevei, ieri, am găsit doar trei femei care aveau la vânzare câteva ouă, cu preţul fix de 1,5 lei bucata.
Suceava, fără ferme mari de păsări, este dependentă de piaţa europeană
Duţu Haralampie, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat că în Suceava sunt înregistrate doar două ferme mici cu găini ouătoare, care înseamnă foarte puţin pe piaţă. Practic, aproape tot ce am cumpărat în ultimii ani din magazinele din Suceava au fost ouă de import, cele mai multe din Polonia.
Piaţa europeană este grav afectată de „criza fipronilului” din luna august 2017. Este vorba de un pesticid interzis în Uniunea Europeană, care a fost folosit în ferme din 17 ţări. Descoperirea substanţei interzise a dus la eliminarea din producţie a unui număr foarte mare de găini ouătoare, fapt care a distorsionat piaţa ouălor de consum.
Cum au dispărut afacerile locale cu ouă
Practic, rezumând, în Europa nu mai sunt suficiente găini ouătoare.
Din păcate, piaţa autohtonă nu are cum surmonta acest dezastru.
Cel puţin în Suceava suntem dependenţi de piaţa externă.
Duţu Haralampie a explicat cum fermele locale mari de acum câţiva ani nu au putut face faţă concurenţei şi s-au închis. Dacă o fermă din Suceava scotea la vânzare oul, în perioada 2011-2014, cu 40 de bani, cel adus din alte ţări din estul Europei era 20 de bani. Asta fără a se ţine cont de indicii de calitate şi de alţi factori, cum ar fi fost normal. În aceste condiţii, fermele locale nu au putut face faţă concurenţei.
Aşa s-a ajuns ca în magazine să cumpărăm aproape exclusiv ouă aduse din alte ţări, cel mai mult din Polonia.
Cât de mult a crescut preţul ouălor
Criza din luna august a ajuns de ceva vreme şi în ţara noastră. De aproximativ o lună de zile, magazine mari din Suceava, din lanţurile comerciale foarte importante, nu au zile întregi ouă la vânzare. Sunt magazine la care nu se mai găsesc ouă deloc de o lună de zile.
Acolo unde sunt ouă în stoc, preţul minim este de 70 de bani. Cel mai adesea însă, ouăle costă în magazine 80 de bani-1 leu bucata. La segmentul autohton, ouă din piaţă, ieri, în Piaţa Mare a Sucevei, am constatat că nu există variantă de negociere sub 1,5 lei oul. Asta pentru că abia erau la vânzare câteva ouă. Pe lângă criza europeană provocată de pesticidul care a dus la scoaterea de pe piaţă a mari cantităţi de ouă, la nivel local, răcirea vremii a dus la diminuarea drastică a producţiei de ouă din micile gospodării. Aşa se face că nici ţăranii care alimentau cu ouă alte două-trei familii nu îşi pot onora comenzile.
În urmă cu câteva luni de zile, în magazine un ou se cumpăra cu sume de la 30-40 de bani.
Creşterea preţului la ouă va antrena şi alte scumpiri, la produse care au în compoziţie ou. Cel mai important este segmentul patiserie-dulciuri.