Pericol iminent la Şcoala Gimnazială Ilişeşti, după ce aproape toată tencuiala tavanului din sala unde erau depozitate cutiile de lapte pentru elevi s-a desprins şi s-a prăbuşit peste rafturile din încăpere. Partea bună este că nimeni nu a fost rănit de bucăţile căzute la pământ, cel mai probabil incidentul având loc în cursul nopţii de miercuri.
Cu toate că şcoala a fost ridicată pe vremea bunicilor sau străbunicilor noştri, în 1912, reprezentanţii şcolii spun că sălile de cursuri şi celelalte încăperi nu prezentau semne de şubrezire, spărturi, coşcoveli sau improvizaţii improprii.
„Nu ne explicăm cum s-a întâmplat, niciodată nu au fost probleme şi nu erau semne că ceva era în neregulă. Din fericire nu era nimeni în respectiva sală. Joi, în jurul orei 11.00, când trebuia distribuit laptele elevilor, am observat că tencuiala căzuse aproape în totalitate. Nu am auzit nici un zgomot, nimeni nu a sesizat nimic, ceea ce mă face să cred că a căzut în cursul nopţii”, a precizat prof. Ramona Savin, directoarea şcolii din Ilişeşti.
Aceasta a mai menţionat că o posibilă cauză a incidentului ar putea fi umezeala din clădire, prezentă şi din cauza vechimii construcţiei.
Bucăţile din tavan, praful, laptele şi rafturile strivite de greutatea plafonului au fost strânse, camera fiind curăţată şi închisă.
„Am rugat să se verifice dacă tavanul mai prezintă vreun pericol, urmând ca mâine (n.r. - vineri) să vedem ce soluţii avem pentru a face reparaţii”, a mai arătat directoarea şcolii.
De altfel, unitatea din Ilişeşti este inclusă în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în vederea reabilitării clădirii, a instalaţiei electrice şi montării unei centrale termice.
La Şcoala Gimnazială Ilişeşti învaţă 113 elevi, din clasele V-VIII.
Nu de puţine ori, şcolile s-au dovedit a fi adevărate capcane pentru elevi. Anul trecut, ploile abundente au provocat importante pagube materiale la Probota, oraşul Dolhasca, unde tavanul şcolii gimnaziale din sat s-a prăbuşit din cauza infiltraţiilor apărute în pereţii şi tavanul clădirii.
Tot anul trecut, a fost semnalată o situaţie absurdă în oraşul Salcea, unde ori de câte ori ploua, cei peste 50 de preşcolari din cadrul grădiniţei făceau carte printre picături de apă, găleţi şi cârpe cu care se aduna apa infiltrată în tavanul unităţii. Poate cel mai mediatizat caz este totuşi cel al Şcolii 141 din Capitală, unde în primăvara acestui an s-a prăbuşit tavanul de pe holul clădirii, de la etajul al doilea, unde se aflau şi săli de clasă.