Holzindustrie Schweighofer a demarat, în primăvara acestui an, un studiu pentru evaluarea propriilor terenuri împădurite în ce priveşte răspândirea pădurilor cu valoare ridicată de conservare, aşa-numitele păduri virgine şi cvasi-virgine, în condiţiile în care Grupul Schweighofer deţine în prezent 14.666 ha de pădure în România. Michael Proschek-Hauptmann, director de conformitate şi Sustenabilitate, a explicat: „Studiul este un rezultat important al dialogului structurat pe care îl purtăm cu Agent Green şi alte organizaţii de ceva vreme şi este perfect aliniat cu noua politică a companiei, care subliniază rolul pe care protejarea biodiversităţii îl joacă pentru compania noastră”. Identificarea pădurilor cvasi-virgine şi a altora cu valoare ridicată de conservare s-a desfăşurat sub îndrumarea ONG-ului Agent Green.
Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului
România protejează pădurile virgine şi cvasi-virgine. În practică, aceasta înseamnă că în pădurile respective nu se vor mai executa lucrări, iar unicitatea lor este astfel păstrată pentru generaţiile viitoare. Fundamentul pentru protecţia acestor păduri este Catalogul Naţional al pădurilor virgine şi cvasi-virgine. Studiul a evidenţiat peste 430 ha de astfel de păduri pe terenuri în proprietatea Grupului Schweighofer, iar alte 250 ha de păduri cu valoare ridicată de conservare, cu importante nuclee de biodiversitate, au fost de asemenea identificate. În ultimii 15 ani suprafaţa împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafaţă fiind mai mare decât aria parcurilor naţionale (320.000 ha), iar între anii 2000 şi 2015 suprafaţa împădurită a ţării a crescut de la 27,7% până la 29,8%.
Noile măsuri Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului prevăd susţinereaintroducerii standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 lei/m3 pentru buştenii certificaţi FSC®, monitorizarea prin GPS – transparenţă în lanţul de aprovizionare, o mai bună consultare cu părţile interesate, audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor, controale stricte pentru zone cu risc. Din noile măsuri mai fac parte consolidarea echipei de conformitate, renunţarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziţii a Holzindustrie Schweighofer şi training de conformitate şi anticorupţie. Mai trebuie precizat că Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naţionale şi că firma este angajată într-un dialog public transparent şi deschis, site-ul web www.schweighofer-initiative.org fiind o parte a contribuţiei companiei la acest demers care prezintă eforturile de a îmbunătăţi dialogul deschis pe teme de sustenabilitate în industria lemnului.
Grupul Schweighofer - peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de energie din surse regenerabile, silvicultură şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn şi o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.500 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.