Sucevenii care deţin autovehicule electrice sau au de gând să se doteze cu astfel de mijloace de transport vor putea circula gratuit timp de cinci ani de zile.
Facilitatea de încărcare gratuită a vehiculelor electrice le este oferită de Primăria Suceava, care, la finele acestei luni, va recepţiona nou-creata infrastructură de alimentare a mijloacelor de transport ecologice.
„Vrem ca până la finele lunii noiembrie să fie funcţionale staţiile de încărcare a maşinilor electrice, astfel încât sucevenii care au optat pentru astfel de vehicule să aibă unde să le încarce. Îi îndemnăm să vină la Primăria Suceava pentru a face formele legale pentru obţinerea cardurilor de alimentare valabile la oricare din cele 28 de staţii din municipiu”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi la comandamentul de investiţii de marţi dimineaţă.
Reprezentantul municipalităţii sucevene a discutat cu constructorul despre stadiul de montare a staţiilor de alimentare rapide, sosite în a doua parte a lunii octombrie, dar şi de operaţiunile necesare pentru punerea lor în funcţiune.
„Sunt mulţi suceveni care au cumpărat sau vor să cumpere maşini electrice şi ne întreabă când vor fi funcţionale aceste staţii de încărcare a maşinilor electrice. Săptămâna viitoare ar trebui să se termine de montat toate, urmează perioada de testare a cartelelor de încărcare, care au integrat un sim-card şi trebuie validate. Între timp avem făcut contractul cu o companie de telefonie mobilă care ne asigură aceste sim-card prin care se va transmite automat primăriei cine a încărcat, la ce oră şi cât a consumat. Timp de cinci ani de zile nu se plăteşte nimic, costul energiei electrice este suportat de primărie”, a explicat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Deşi nu este încă o reglementare clară, este posibil ca pentru emiterea cardului de alimentare cu energie electrică să fie introdusă o taxă.
Staţii de alimentare a maşinilor electrice, în toate cartierele Sucevei
În total, la finele lunii noiembrie, în municipiul Suceava vor fi funcţionale 28 de staţii de încărcare a maşinilor electrice, din care 14 staţii cu încărcare rapidă (de la două până la şase ore), iar celelalte cu încărcare standard (de la 4 până la 12 ore).
Realizarea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice este făcută de Primăria Suceava printr-un proiect finanţat de statul elveţian (85%).
Toate staţiile vor fi racordate la un dispecerat central de monitorizare, care are în fiecare moment control asupra funcţionării staţiei. Încărcarea vehiculului se face cu ajutorul unui card, la activarea căruia se deschide priza la care se conectează acumulatorul maşinii electrice.
Montarea şi punerea în funcţiune a staţiilor de alimentare a vehiculelor electrice, în toate cartierele Sucevei, este realizată de firma Loial Impex Suceava.
Cele mai multe staţii sunt amplasate deja în zona Areni, unde vor deservi în principal cele 11 vehicule electrice Peugeot Aeon şi două furgonete electrice Peugeot Partner care vor intra în parcul auto al municipalităţii sucevene tot de luna aceasta. Alte două autoutilitare electrice ar urma să fie aduse când se va pune capăt contestaţiilor care au împiedicat procedura de achiziţionare a acestora.
Alte staţii de alimentare a maşinilor electrice sunt montate sau urmează să fie amplasate în zona blocurilor ANL din spatele staţiei de benzină OMV, de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, în zona Romtelecom, a restaurantului Nistru, în parcarea şi în zona garajului Primăriei Suceava, în zona sediului Direcţiei Domeniului Public de pe strada Universităţii, în parcări de reşedinţă de pe străzile Alexandru cel Bun şi Samuil Isopescu şi pe strada Ştefan cel Mare, în zona BCR. Alte trei staţii de încărcare vor fi amplasate în cele două parcări subterane din zona centrală a municipiului, una în parcarea de la Piaţa Mare, alte staţii se vor afla pe străzile Zamca, Mărăşeşti, în parcarea Iulius Mall, în apropierea gărilor Burdujeni şi Iţcani, în zona clădirii primăriei din Burdujeni, în parcările blocurilor ANL Burdujeni, la magazinul Bucovina şi în zona OMV Bazar.
Subvenţie de 10.000 de euro pentru achiziţia de automobile electrice
Un motiv în plus pentru suceveni să se doteze cu maşini electrice, economice şi ecologice este subvenţia de 10.000 de euro de care pot beneficia prin programul „Rabla Plus”. Cu atât mai mult cu cât, din acest an, persoanele care vor să acceseze finanţarea prin „Rabla Plus” nu trebuie neapărat să caseze şi o maşină. Ei pot merge direct la dealer şi să solicite subvenţia de 10.000 de euro.
În schimb, cetăţenii care au acasă o maşină mai veche de opt ani şi vor să o caseze pot adăuga la cei aproape 46.000 de lei încă 6.500 de lei obţinuţi ca primă de casare.
Cea mai cumpărată maşină electrică de anul acesta, disponibilă deocamdată doar pe pieţele din Asia, este BAIC EC180, o maşină foarte mică, cu o lungime de 3,67 metri, o lăţime de 1,63 metri şi înălţime de 1,51 metri, propulsată de un motor electric de 54 kW, cu baterie Li-Ion care permite 2000 de cicluri de încărcare. Autonomia maximă este de 160 km, iar viteza maximă este de 125 km/h, cu o acceleraţie de la 0 la 100 km/h de 13 secunde.
Cel mai ieftin vehicul electric disponibil în Europa în acest an este Volkswagen e-Up!, cu un preţ de aproximativ 25.000 de euro.
Al doilea cel mai vândut automobil electric din lume în 2017 este Nissan Leaf, care se menţine pe poziţie drept cel mai vândut vehicul electric din istorie.
Alte modele de maşini electrice mai accesibile ca preţ sunt Mitsubishi i-MiEV şi Kia Soul EV.