Funcţionarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este asigurată, din punct de vedere financiar, doar până la mijlocul lunii decembrie a acestui an. Finanţarea acestei secţii a spitalului trebuie asigurată, conform legii, de Ministerul Sănătăţii, numai că banii alocaţi până acum nu acoperă necesarul. Până la data de 23 octombrie a.c., suma cheltuită de UPU a fost de 18,8 milioane de lei.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că UPU Suceava ”are nevoie de suplimentare de fonduri, inclusiv pentru începutul anului viitor”.
Numărul prezentărilor la UPU Suceava a ajuns să depăşească 300 de pacienţi pe zi. Dintre aceştia, conform evidenţelor spitalului, aproximativ o treime au probleme medicale care le pun viaţa în pericol, aşa cum este definită urgenţa. Problemele de sănătate ale celorlalţi ar putea fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate sau în cabinetele medicilor de familie.
De exemplu, în luna septembrie, în UPU s-au prezentat 7.722 de pacienţi. Cei mai mulţi dintre aceştia, 5.247, nu au avut nevoie de internare, însă pentru ei s-au făcut analize în UPU în valoare de 153.003 lei, analize la Laboratorul Synevo, de 31.580 de lei, investigaţii la computerul tomograf din UPU în valoare de 53.408 lei şi la tomograful spitalului, de 8.808 lei.
Plătim puţin şi consumăm mult
La acestea se adaugă investigaţii RMN de 18.770 de lei. Valoarea serviciilor medicale acordate pacienţilor care s-au prezentat în luna septembrie în UPU şi nu au avut nevoie de internare se ridică la 261.924 de lei.
Chiar dacă suma per pacient nu depăşeşte 49,91 lei, trebuie spus că jumătate dintre beneficiarii acestor servicii medicale nu sunt plătitori de asigurări de sănătate.
În ceea ce-i priveşte pe plătitori, la un salariu de 2.000 de lei, angajatul plăteşte la sănătate 5,5%, adică 110 lei, iar angajatorul plăteşte 5,2%, deci 104 lei. Contribuţia lunară la asigurarea de sănătate este de 214 lei, ceea ce înseamnă că, într-un an, un angajat cu un salariu de 2.000 de lei lunar plăteşte pentru sănătate 2.568 de lei.
La salariul minim pe economie, de 1.450 de lei, contribuţia lunară la sănătate este de 155 de lei (75 de lei angajatorul şi 80 de lei salariatul), deci într-un an suma plătită pentru asigurarea medicală este de 1.860 de lei. Această sumă acoperă trei, patru zile de spitalizare, cu îngrijirile medicale şi tratamentul incluse, dar fără prea multe investigaţii de mare precizie.
În judeţul Suceava, sunt 489.062 de persoane asigurate medical, dar numărul plătitorilor este de numai 137.642.