Opt din zece femei ce locuiesc în zonele rurale ale României nu au efectuat niciodată un control medical al sânilor, arată statisticile. Pentru a ameliora această situaţie, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) derulează Campania ”Nu am făcut destul”, aflată la cea de-a patra ediţie. În cadrul acesteia, femeile din comunele Udești și Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava, vor beneficia, în perioada 11-12 noiembrie a.c., de examinări gratuite pentru depistarea cancerului la sân.
Concomitent, voluntarii de la Societatea Studenţilor Mediciniști Iași (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune și pulsoximetrie, consultaţii oftalmologice, dar și o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute și de bărbaţi. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia, datorită donaţiei Avon, și de o ecografie mamară.
Cancerul de sân este o boală gravă, reprezentând una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România și din întreaga lume. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare a sânilor și, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.
14% dintre femeile examinate anul trecut prezentau suspiciuni de cancer la sân
Conform unui comunicat de presă al FABC, remis redacţiei, anul trecut, în cadrul campaniei desfășurate în șapte judeţe din sudul și centrul ţării, nu mai puţin de 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite ale sânilor. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un control la sân, 14% dintre ele prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. În același comunicat se menţionează că vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani. Tot după această vârstă, orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.
În lunile octombrie și noiembrie, FABC, cu sprijinul Roche și AstraZeneca și cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studenţilor Mediciniști din Iași (SSMI), își propune să convingă cât mai multe femei să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul la timp, înainte să fie prea târziu.
Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro. Persoană de contact: Monica Stan, tel. 0721.230.630 / mail: monica@decisepoate.ro.