Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni şi Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi sunt doi din cei 25 de candidaţi la titlul de „Şcoală-Ambasador a Parlamentului European” (EPAS). Lansarea celei de-a doua ediţii a proiectului a avut loc la sediul Biroului de Informare a Parlamentului European din Bucureşti în perioada 18-20 octombrie 2017.
Aşa cum am aflat de la prof. Ioan Caulea, responsabil proiecte europene la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, programul urmăreşte îmbunătăţirea cunoştinţelor despre Europa şi democraţia parlamentară europeană în rândul tinerilor. Prin activităţile propuse, aceştia se vor familiariza cu posibilităţile pe care cetăţenia europeană le oferă, precum şi cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european. În acelaşi timp, elevii vor afla ce înseamnă UE pentru viaţa lor de zi cu zi şi ce pot face ei pentru ca Europa să fie, în viitor, aşa cum şi-o doresc. În acest context se va accentua rolul lor ca factor de decizie la nivel european prin prezenţa la vot, la alegerile europene din anul 2019.
Coordonat de Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu sprijinul asociaţiei APDD „Agenda 21”, acest program a început cu sesiunea de formare pentru profesori. Apoi, în perioada noiembrie 2017-iunie 2018, BIPE va menţine legătura cu şcolile implicate pentru monitorizarea gradului de realizare a cerinţelor impuse de program şi evaluarea activităţilor din programul EPAS.
Acest program presupune realizarea unor activităţi atractive şi interactive pentru elevi. Astfel, ambasadorii juniori (15 elevi), alături de ambasadorii seniori (5 profesori) vor deschide un punct de informare despre Uniunea Europeană, vor participa la evenimente menite să faciliteze aprofundarea cunoştinţelor despre Uniunea Europeană şi instituţiile acesteia, vor organiza campanii pentru promovarea cetăţeniei democratice şi a dimensiunii europene şi vor marca Ziua Europei prin diverse activităţi interactive.
Mai multe informaţii despre acest program se găsesc la http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/programul_scoli_ambasador/lansare_epas.html.
La finalul programului, toate activităţile desfăşurate de către instituţiile participante vor fi evaluate, acestea având posibilitatea de a primi titlul de „Şcoală – Ambasador a Parlamentului European”.