Sucevenii plecaţi la muncă în străinătate pot accesa până la 40.000 de euro pentru a începe o afacere. În cursul zilei de ieri, Patronatul Femeilor de Afaceri din judeţul Suceava, Centrul de Dezvoltare Smart şi Liga Studenţilor Români din Străinătate au lansat proiectul Start Up 4 Diaspora, destinat exclusiv românilor plecaţi în străinătate. În prezentarea proiectului, preşedintele Patronatului Femeilor de Afaceri din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, a ţinut să precizeze că îşi doreşte ca prin intermediul acestuia cât mai mulţi suceveni care se află în străinătate să-şi deschidă o afacere şi să revină astfel în ţară. „Sperăm ca prin acest proiect să-i reîntoarcem acasă şi să încercăm ca aceşti oameni să fie alături de familiile lor, să-şi dezvolte afacerea aici, în locul de unde au plecat. Și ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a spus Liliana Agheorghicesei. La rândul său, preşedintele Centrului de Dezvoltare Smart, Iulian Cazacu, a explicat că prin proiectul Start Up 4 Diaspora vor putea fi finanţate 24 de afaceri noi, cu o valoare de 178.120 de lei fiecare, care ar urma să creeze cel puţin 48 de locuri de muncă. Durata de implementare a proiectului este de 33 de luni, din octombrie 2017 şi până în iulie 2020. Iulian Cazacu a explicat că proiectele pentru deschiderea de noi afaceri pot fi depuse de persoanele plecate de cel puţin 12 luni în străinătate şi care pot demonstra acest lucru. De asemenea, persoanele interesate de acest proiect trebuie să aibă minimum 18 ani şi experienţă în domeniul în care vor să deschidă noua afacere. Preşedintele Centrului de Dezvoltare Smart a mai spus că afacerile trebuie să fie non-agricole şi să fie în mediul urban, în regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia.
Liliana Agheorghicesei îi îndeamnă pe sucevenii plecaţi în străinătate să depună în număr cât mai mare de proiecte pentru obţinerea acestor finanţări
În cadrul proiectului vor fi organizate sesiuni de formare antreprenorială, iar selectarea proiectelor se va face în baza unui plan de afaceri. De asemenea, participanţii la proiect vor beneficia de şedinţe individuale cu antreprenori mentori, dar şi de şedinţe de consiliere pentru accesarea de fonduri nerambursabile. La acestea se vor adăuga şedinţe de consiliere şi consultanţă pentru domeniile contabilitate, financiar, juridic, comerţ şi IT. Tot în cadrul proiectului, firmele care vor fi înfiinţate şi finanţate vor fi susţinute şi promovate pe o platformă online.
Pe de altă parte, preşedintele Patronatului Femeilor de Afaceri din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, a ţinut să precizeze că pentru proiectele care vor fi depuse de persoanele plecate în străinătate nu se solicită cofinanţare. „Nu există această obligaţie să se intre cu o cofinanţare. Însă în cazul în care cineva va arăta că în realizarea proiectului va veni cu o cofinanţare vom considera că acele afaceri sunt cu adevărat de viitor, că ţine la afacerea respectivă şi că îşi doreşte să o dezvolte”, a arătat Liliana Agheorghicesei.
Ea i-a îndemnat pe sucevenii plecaţi la muncă în străinătate să depună proiecte pentru deschiderea unor afaceri noi, subliniind că aceste proiecte vor fi foarte uşor de implementat.