Municipalitatea suceveană se confruntă cu o situație inedită – vrea să reabiliteze o statuie cu mare importanță simbolică pentru oraș, a parcurs toate etapele de documentație, a alocat și fondurile necesare, dar s-a blocat unde nu se aștepta – nu se prezintă nimeni la licitație.
Ciudata situație s-a petrecut deja a II-a oară, ceea ce ridică serioase semne de întrebare dacă lucrarea va mai putea fi făcută la timp, pentru ca statuia să fie reabilitată până la sărbătorirea Unirii Bucovinei cu țara, în 2018.
Prima licitație pentru atribuirea lucrării în valoare de 562.138 de lei fără TVA a fost demarată în luna august. În lipsa ofertanților, a fost reluată în octombrie, pe 31.
Nici atunci nu s-a prezentat vreo firmă.
„Cu siguranță vom relua licitația cât de curând posibil. Nu înțeleg de ce nu se prezintă nici un ofertant. Vom analiza din nou situația, să vedem care ar fi problema, poate că firmele autorizate să facă astfel de lucrări nu au habar de ceea ce am licitat noi pe SEAP – sistemul electronic de licitații”, a spus viceprimarul Marian Andronache.
Lucrarea include atât statuia cu calul, cât și soclul monumentului, cu basoreliefurile.
Printre intervențiile propuse se numără refacerea soclului cu plăci din travertin, reabilitarea și remontarea tuturor elementelor din bronz, montarea de sisteme de iluminat arhitectural și ambiental, lucrări care nu pot fi efectuate decât de firme autorizate de Ministerul Culturii.
O a doua etapă, accesibilă unui număr mult mai mare de firme de construcții, vizează refacerea și extinderea platformelor, inclusiv prin montarea de mobilier urban – bănci, jardiniere, arbori ornamentali și realizarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Statuia ecvestră din parcul Șipote este un monument din bronz, închinat marelui domnitor moldovean Ștefan cel Mare (1457 – 1504).
Monumentul, cu o înălțime totală de 23 de metri (inclusiv soclul) este amplasat în parcul Șipote, în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei.
Din păcate, de la dezvelirea acestuia, pe 16 septembrie 1977 și până acum, s-a înregistrat o degradare accentuată a acestuia, atât din cauza factorilor naturali, cât și a intervenției umane, pe lângă exfolierea placajelor, prăbușirea pardoselii platformei soclului și a treptelor, cea mai gravă distrugere fiind desprinderea basoreliefului, cu risc de distrugere a acestuia.