Intenţia municipalităţii sucevene de a se dota cu autoutilitare electrice - o automăturătoare şi o autocisternă - din fonduri elveţiene s-a lovit din nou de o practică tot mai des întâlnită şi păguboasă – contestaţiile.
Dacă primul lot de maşini electrice - 11 vehicule electrice Peugeot Aeon şi 2 furgonete electrice Peugeot Partner - va fi livrat Primăriei Suceava până la finele lunii noiembrie de SC Grădinariu Import Export SRL, cel de-al doilea lot, de autoutilitare, câştigat la licitaţie de aceeaşi firmă, este sub semnul întrebării.
Asta deoarece o altă firmă participantă la licitaţie, a cărei ofertă a fost considerată inacceptabilă, a pornit un război al contestaţiilor, atât la CNSC (Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor), cât şi la Curtea de Apel.
„Există riscul să nu mai putem beneficia de aceste două autoutilitare electrice, atât de necesare la Direcţia Domeniului public, dacă soluţionarea acestor contestaţii nu se va face rapid. Avem un termen limită până la care mai putem deconta achiziţia acestora la partenerii elveţieni”, a spus viceprimarul Marian Andronache.
La cele 11 autovehicule electrice valoarea de achiziţie, pe bucată, este de 92.655 lei fără TVA, iar la furgonetele electrice de 157.657 lei, fără TVA.
Acordul pentru implementarea proiectului „Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, finanţat prin programul de cooperare româno-elveţian, a fost semnat în iulie 2015.
Valoarea totală a proiectului este de 13 milioane de lei, adică aproximativ trei milioane de euro, din care 8,572 milioane de lei reprezintă contribuţia elveţiană, nerambursabilă.
Proiectele propuse spre finanţare de Primăria Suceava au fost depuse în septembrie 2011. În paralel se desfăşoară un alt proiect din fonduri elveţiene, de montare şi punere în funcţiune a 28 de puncte de încărcare a maşinilor electrice, în mai multe zone cheie ale oraşului.