Elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Paul Rebenciuc şi David Turturean, şi-au îmbogăţit palmaresul cu încă o medalie de bronz şi o menţiune, obţinute la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat în perioada 27 octombrie - 4 noiembrie, în Weihai, China. Pentru cei doi tineri este un rezultat bun, cu atât mai mult cu cât la această ediţie a competiţiei aufăcut trecerea de la lotul de juniori la cel de seniori.
În China, la faza internaţională, trei probe i-au departajat pe cei mai buni dintre competitori - proba teoretică, aceasta având o durată de patru ore, proba de analiză a datelor, tot patru ore, şi proba observaţională.
Proba teoretică abordează probleme legate de astronomie, astrofizică, fizică planetară şi spaţiu, testarea observaţională presupune recunoaşterea stelelor, a constelaţiilor, estimarea magnitudinii stelelor, distanţe unghiulare, observaţii la telescop, tehnică, etc, iar proba practică constă în rezolvarea unor probleme plecând de la rezultatele probei observaţionale.
Adolescenţii au fost pregătiţi de către profesorii Sorin Golda (la fizică) şi de dr. Petru Crăciun (la astronomie, la Palatul Copiilor Suceava).
Paul este în clasa a X-a, iar David este în clasa a IX-a, ambii studiind în clase cu profil real.
„Colecţionarii” de premii şi medalii
La ediţia din 2016 a olimpiadei, care a avut loc în Bulgaria, Paul şi David s-au întors triumfători. Paul a reuşit să-şi adjudece premiul I absolut şi medalie de aur, tânărul având cel mai mare punctaj din concurs, la secţiunea juniori. De partea cealaltă, David Cornel Turturean cucerea bronzul competiţiei.
Datorită rezultatului excepţional, Paul a obţinut calificarea directă la olimpiada de anul acesta.
Cât despre David, deşi este în clasa a IX-a şi are vârsta pentru a face parte din lotul de juniori, acesta a concurat la categoria seniori. După bronzul de anul trecut, regulamentul nu îi mai permite să facă parte din lotul juniorilor.
Paul pleacă, săptămâna aceasta, în Thailanda, la o altă internaţională
Abia întors din China, Paul se pregăteşte să plece la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din Phuket, Thailanda, care va avea loc în perioada 12-21 noiembrie, competiţie cu acelaşi specific, însă mult mai amplă. Echipe din circa 40 de ţări îşi vor da concursul la olimpiada găzduită de continentul asiatic.
„Biletul” pentru internaţională şi l-a asigurat în urma rezultatelor obţinute la departajarea pentru accederea în lotul României. Selecţia a constat în şase probe - trei teoretice şi trei observaţionale, cu un nivel de dificultate ridicat.
Lotul României va fi însoţit de profesorii suceveni Petru Crăciun şi Cristi Pârghie, coordonatorii lotului olimpic.
( 6 nov 2017, 13:45:35
Din pacate majoritatea aleg drumul occidentului si tara noastra inca n-a gasit o solutie sa-i integreze in societatea noastra.
Inca o data dovedim ca dascalii nostrii sunt printre cei mai valorosi din lume si merita toata stima, dar si recunostinta financiara.
Felicitari! 👏🏻👏
Paul. A.