Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 nov 2017 - Anul XXII, nr. 251 (6667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Pichetare

Medicii de familie vor mai puţină birocraţie în sistem, finanţare adecvată şi funcţionarea sistemelor informatice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie au pichetat joi sediul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava şi Prefectura Suceava pentru a trage un semnal de alarmă faţă de subfinanţarea medicinii de familie din România şi de imposibilitatea de practică optimă a acesteia.

În faţa Palatului Prefecturii s-au strâns şapte medici, alături de ei fiind şi Sorin Hîncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava.

Acesta a dorit să transmită un semnal de alarmă, menţionând că „medicina de familie se află în colaps”.

„Nici un medic care termină facultatea nu vrea să vină la ţară, toţi pleacă. Medicina de familie reprezintă baza, medicii de familie dau reţete, fac vaccinuri, asigură tratamentul pacienţilor şi vindecă mai mult de jumătate din afecţiunile cu care pacienţii se prezintă. Ei sunt eşalonul I. Şi noi omorâm acest segment pentru că nimeni nu vrea să înţeleagă importanţa lui. Decidenţii trebuie să facă ceva”. Acesta a mai menţionat că medicii de familie au o mulţime de oprelişti, care, în final, se răsfrâng asupra pacienţilor.

La rândul său, medicul Irina Franciuc, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Suceava, a arătat că va înainta un memoriu reprezentanţilor Guvernului în teritoriu, document ce cuprinde o serie de doleanţe. Aceasta a mai menţionat că aceste acţiuni sunt unitare, având loc în toate judeţele ţării.

Medicii suceveni au venit cu pancarte cu scurte mesaje sugestive: „Nu omorâţi medicina familiei” sau „Nu se poate calitate cu finanţare la jumătate”.

 

Venitul unui medic de familie este la nivelul unei infirmiere din spital

Doctorul Mirela Oniceanu, medic de familie în comuna Bogdăneşti, a contestat birocraţia excesivă din sistem, desele defecţiuni ale SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), subfinanţarea medicinii de familie, punctând că venitul unui medic de familie este la nivelul venitului unei infirmiere din spital.

„Dorim să profesăm medicina pentru care ne-am pregătit, iar lucrul acesta nu se mai întâmplă de mult din multe cauze: bariere birocratice care ne transformă în secretare, în registratori, în manageri, în administratori, nu dorim să fim asta. Noi dorim să ne îngrijim de pacienţii noştri, de sănătatea lor. (...) Dorim o finanţare adecvată medicinii de familie. Veniturile mult clamate de guvernanţii actuali se adresează doar unui procent de 37% din medicii din România, doar atâţia au statut de salariat. Acum venitul unui medic de familie este la nivelul unei infirmiere din spital”, a punctat doctorul Mirela Oniceanu.
Aceasta a mai explicat că din veniturile unui cabinet trebuie plătită o asistentă, îngrijitoare, registratori, informatician, contabil, cheltuielile fiind consistente. Oniceanu a mai făcut referire şi la SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), pe care medicii sunt obligaţi să îl folosească, însă care se defectează extrem de des.

„Avem suspiciuni mari cu privire la buna intenţie a softului, există nişte bariere acolo care cred că sunt puse şi de mâna omului, ca să nu se realizeze numărul total de servicii”, a mai spus Mirela Oniceanu.

Cei care s-au adunat în faţa Prefecturii au mai explicat că medicii de familie rezolvă mai mult de 70% din nevoile de sănătate ale pacienţilor.

Din păcate, însă, vârsta medie a medicilor de familie este de 55 de ani la nivel naţional, posibil mai mare în judeţul Suceava, iar cei care aleg această specializare sunt tot mai puţini.

 

Punctul de vedere al CAS Suceava

Directorul CAS Suceava, ec. Cristi Bleorţu, a trimis în cursul zilei de ieri un comunicat de presă prin care îşi exprimă punctul de vedere referitor la acţiunea medicilor de familie.

„Solicitările cuprinse în memoriul depus vor fi analizate de conducerea CAS, urmând să se caute soluţii la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local ori la nivel central”, se arată în document. Bleorţu a mai precizat că o parte din aspectele care au fost semnalate sunt în curs de rezolvare.

Pentru viitor vor fi luate în considerare şi celelalte aspecte semnalate, pornindu-se de la premisa că simplificarea şi debirocratizarea activităţii cabinetelor de medicină de familie, precum şi buna funcţionare a sistemelor informatice reprezintă un obiectiv instituţional, a mai subliniat Bleorţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie vor mai puţină birocraţie în sistem, finanţare adecvată şi funcţionarea sistemelor informatice.
 Vizualizări articol: 1713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie vor mai puţină birocraţie în sistem, finanţare adecvată şi funcţionarea sistemelor informatice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichiu sau hencleş, plăcintă cu griş şi prune (reţeta autentică săsească) I se spune ”plăcintă” nu pentru că ar semăna cu clasicele plăcinte din Moldova şi Bucovina, ci pentru că aşa numesc ardelenii orice prăjitură cu cremă sau fructe. Şi este vorba despre o delicioasă prăjitură rustică şi simplă din zona... Citeşte