Punct final în procesul în care a fost judecat Ionuţ Bogdan Leonte-Dupu, fost şef de district în cadrul Ocolului Silvic Iacobeni, acuzat că a fost protagonistul mai multor infracţiuni în urma cărora au fost culcaţi ilegal la pământ aproape 3.000 de arbori.
El a fost găsit vinovat atât de magistraţii de la Judecătoria Vatra Dornei, cât şi de cei de la Curtea de Apel Suceava, iar soluţia pronunţată ieri este una definitivă.
Fostul şef de district a fost condamnat la 3 de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi are de plătit către Direcţia Silvică Suceava suma de 300.071 de lei, reprezentând despăgubiri civile.
Acuzaţiile aduse fostului şef de district sunt următoarele: abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Faptele, se arată în comunicatul remis de procurori, s-au petrecut în perioada septembrie 2010 - martie 2011.
Leonte Dupu s-a folosit de dispozitivele speciale de marcare cu amprentă rotundă şi indicativele care i-au fost atribuite de conducerea Ocolului Silvic Iacobeni prin delegaţii.
„A marcat fără drept un număr total de 2.268 de arbori răşinoase cu volum total de 3.251,34 mc şi valoare de 337.647,36 lei, nu a marcat un număr de 370 arbori în volum de 488,29 mc şi valoare de 87.282,11 lei care, prin natura tăierii, trebuiau puşi în valoare, arbori exploataţi de către persoane necunoscute, şi a subdimensionat cu un volum de 77 mc şi valoare de 14.568,40 lei masa lemnoasă dintr-o partidă”, susţin anchetatorii.
De asemenea, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Leonte-Dupu, pe vremea când era şef de district, a falsificat, prin contrafacerea semnăturii unui pădurar, nu mai puţin de 16 documente oficiale înregistrate în registrul Ocolului Silvic Iacobeni.
Iar neregulile nu se opresc aici: „A întocmit în fals prin atestarea unor fapte care nu corespundeau realităţii din teren un număr de 12 documente oficiale înregistrate în registrul Ocolului Silvic Iacobeni şi a folosit, în scopul autorizării partizilor amintite şi înlăturării suspiciunilor privind exploatarea ilegală a masei lemnoase, 20 de documente despre care cunoştea că sunt falsificate prin contrafacerea semnăturii ori prin atestarea unor date nereale”.
Pentru recuperarea prejudiciului au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor găsite în proprietatea lui Leonte-Dupu, respectiv două autovehicule, un Mitsubishi Pajero şi un Volkswagen Golf.