vineri, 3 nov 2017 - Anul XXII, nr. 251 (6667)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines, va fi prezent la Suceava pentru a împărtăşi din vasta sa experienţă antreprenorială

Ca preambul la evenimentul unde va fi invitat special, Cina de Afaceri, din 10 noiembrie, la Suceava, Dragoş Anastasiu a acceptat să răspundă organizatorului Corporate Business Events (Iaşi) la o serie de întrebări despre antreprenoriat:

Corporate Business Events: Ştim deja cu toţii că antreprenoriatul este rezultatul activităţii unui antreprenor, iar la un nivel personal satisfacţia şi motivaţia. Dar ce înseamnă să fii antreprenor. Există o diferenţă între antreprenor şi om de afaceri? Care sunt 2, 3 caracteristici care fac această diferenţă?

Dragoş Anastasiu: Cuvântul “antreprenor“ este unul apărut relativ “recent“ în limbajul businessului românesc. Până nu demult se vorbea despre oamenii de afaceri, de patroni, iar înainte de 1990 aveam de-a face cu bişniţarii. Despre antreprenori se vorbeşte mai mult în ultimii cinci ani, şi asta este foarte bine, pentru că “om de afaceri“ a avut mereu o conotaţie negativă (“nu poţi fi un om de afaceri de succes dacă nu lucrezi cu statul şi furi“). În sensul strict al cuvântului antreprenorul face parte dintr-o categorie distinctă de oameni de afaceri, sunt cei care pun pe picioare afaceri în care preiau 100% riscul. Există şi oameni de afaceri care nu preiau personal riscul, de exemplu un CEO al unei corporaţii.  

 

C.B.E.: Marius Ghenea a enumerat în cartea sa “Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri” calităţile unui antreprenor. Unele dintre ele sunt native, altele pot fi educate sau învăţate. Care sunt calităţile native ale antreprenorului Dragoş Anastasiu şi care sunt cele educate?   

D.A.: Personal nu cred că există calităţi antreprenoriale native (poate cu excepţia inteligenţei native), ci calităţi care vin prin educaţie timpurie, şi anume de la părinţi şi rude apropiate. Pentru mine, calităţile principale ale unui antreprenor sunt legate de capacitatea de a te implica emoţional şi de a acţiona. Şi asta se educă, fără nici un fel de dubiu, oricând pe parcursul vieţii. Ce se educă de timpuriu este independenţa, capacitatea de a nu ceda ispitelor, anduranţa şi modul în care accepţi eşecul.

  

C.B.E.: Toate proiectele antreprenoriale stau sub atributul "performanţei". Cum sau care sunt instrumentele care duc la performanţă?

D.A.: Principala necesitate este de a stabili obiectivele şi a defini performanţa (vezi mai jos). Îţi vei putea atinge obiectivele dacă vei prioritiza, dacă vei măsura şi mai ales dacă îţi vei forma o echipă alcătuită din oameni care cred în acelaşi set de valori.

  

C.B.E.: Performanţa înseamnă succes?   

D.A.: Se poate spune că performanţa este ceea ce ne dorim. Ideea este cine şi cum defineşte performanţa. Pentru unii rezultatele financiare reprezintă performanţa, pentru alţii, a construi echipe şi dezvoltarea lor.

 

C.B.E.: Cum a făcut şi face performanţă Dragoş Anastasiu?

D.A.: Pentru mine performanţa este să văd cum oamenii formează echipe, îşi pun obiective măreţe şi luptă să le realizeze în mod independent şi etic. Performanţa mea este similară cu performanţa echipelor mele.

 

C.B.E.: Ce înseamnă succesul pentru Dragoş Anastasiu?

D.A.: Succes înseamnă să fii respectat şi, dacă se poate, admirat.

   

C.B.E.: Dar dezvoltarea unei afaceri? 

D.A.: Înseamnă a pune la un loc resursele pentru îndeplinirea unor obiective. În special resurse umane, dar şi financiare.

 

C.B.E.: Ne puteţi da câteva exemple de indicatori pe care un antreprenor trebuie să îi atingă sau să îi aibă în vedere pentru dezvoltarea afacerii?

D.A.: Principalul indicator de urmat este FEEDBACK-UL POZITIV din partea clienţilor. Restul (indicatori financiari, de exemplu) sunt o rezultantă a feedback-ului pozitiv.

  

C.B.E.: Participaţi la foarte multe evenimente în calitate de speaker şi invitat special. Care sunt aşteptările pe care le aveţi de la participanţi? 

D.A.: În general ei au aşteptări de la mine ca speaker sau invitat şi eu sunt obişnuit să-i întreb înainte ce aşteptări au. Problema este că puţini răspund la această întrebare, ceea ce îmi indică mie că nu au aşteptări conştiente. De aici se naşte aşteptarea mea la participanţi: să conştientizeze înainte de eveniment ce aşteptări au şi să le exprime cât se poate de clar.

  

C.B.E.: Am citit şi ascultat foarte multe interviuri, declaraţii, discursuri apărute despre antreprenorul Dragoş Anastasiu. Majoritatea sunt din sfera profesională, prin prismă activităţilor pe care le desfăşuraţi. Întrebarea următoare este una provocatoare: cum este Dragoş Anastasiu atunci când nu este în rolul de antreprenor? Când este cu prietenii sau familia?

D.A.: Eu sper din toată inima să fiu la fel ca şi antreprenorul Anastasiu, asta înseamnă să fiu natural. Mie îmi face plăcere să fac antreprenoriat şi viaţa aceasta pentru că nu sunt obligat să port măşti. Cred că “having fun“ este modalitatea prin care putem atinge performanţa atât în sfera personală, cât şi profesională.

  

C.B.E.: Sunteţi prieteni de foarte mult timp şi cei mai longevivi lei din Arena Leilor. Cum este Marius Ghenea prin ochii lui Dragoş Anastasiu?

D.A.: Un om cu o inteligenţă impresionantă, extrem de analitic, pragmatic, obiectiv şi foarte experimentat. În acelaşi timp un tip căruia îi place să petreacă, să se simtă bine cu prietenii, fiind glumeţ şi vesel.

Vă reamintim că pe data de 10 noiembrie Dragoş Anastasiu şi Marius Ghenea vor fi prezenţi la Suceava în cadrul unui eveniment unic pe plan local: Cina de Afaceri de la Palatul Alexander.

Mai aveţi opt zile la dispoziţie pentru a vă înscrie, prin urmare accesaţi acest link pentru detalii: http://corporatebusinessevents.ro/cina-de-afaceri/sau pe Facebook - cina de afaceri suceava!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines, va fi prezent la Suceava pentru a împărtăşi din vasta sa experienţă antreprenorială.
 Vizualizări articol: 1536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dragoş Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines, va fi prezent la Suceava pentru a împărtăşi din vasta sa experienţă antreprenorială0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Lichiu sau hencleş, plăcintă cu griş şi prune (reţeta autentică săsească) I se spune ”plăcintă” nu pentru că ar semăna cu clasicele plăcinte din Moldova şi Bucovina, ci pentru că aşa numesc ardelenii orice prăjitură cu cremă sau fructe. Şi este vorba despre o delicioasă prăjitură rustică şi simplă din zona... Citeşte