Ca preambul la evenimentul unde va fi invitat special Cina de Afaceri,din 10 noiembrie la Suceava, Dragos Anastastiu a acceptat sa raspunda organizatorului Corporate Business Events (Iasi), la o serie de intrebari despre antreprenoriat:
C.B.E. Știm deja cu toții că antreprenoriatul este rezultatul activității unui antreprenor, iar la un nivel personal satisfacția și motivația. Dar ce înseamnă să fii antreprenor. Există o diferență între antreprenor și om de afaceri? Care sunt 2,3 caracteristici care fac această diferență?
Cuvântul “antreprenor“ este unul apărut relativ “recent“ în limajul business-ului românesc. Până nu demult se vorbea despre oamenii de afaceri, de patroni iar înainte de 1990 aveam de-a face cu bișnițarii. Despre antreprenori se vorbește mai mult în ultimii 5 ani și asta este foarte bine pentru că “om de afaceri“ a avut mereu o conotație negativă (“nu poți fi un om de afaceri de succes dacă nu lucrezi cu statul și furi“). În sensul strict al cuvântului antreprenorul face parte dintr-o categorie distinctă de oameni de afaceri, sunt cei care pun pe picioare afaceri în care preiau 100% riscul. Există și oameni de afaceri care nu preiau personal riscul, de exemplu un CEO al unei corporații.
C.B.E. Marius Gheneaa enumerat în cartea sa “Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunităti și succes în afaceri” calitățile unui antreprenor. Unele dintre ele sunt native, altele pot fi educate sau invățate. Care sunt calitățile native ale antreprenorului Dragoș Anastasiu și care sunt cele educate?
Personal nu cred că există calități antreprenoriale native (poate cu excepția inteligenței native) ci calități care vin prin educație timpurie și anume de la părinți și rude apropiate. Pentru mine, calitățile principale ale unui antreprenor sunt legate de capacitatea de a te implica emoțional și de a acționa. Și asta se educă, fără nici un fel de dubiu, oricând pe parcursul vieții. Ce se educă de timpuriu este independența, capacitatea de a nu ceda ispitelor, anduranța și modul în care accepți eșecul.
C.B.E. Toate proiectele antreprenoriale stau sub atributul "performanței". Cum sau care sunt instrumentele care duc la performanță?
Principala necesitate este de a stabili obiectivele și a defini performanța (vezi mai jos). Îți vei putea atinge obiectivele dacă vei prioritiza, dacă vei măsura și mai ales dacă îți vei forma o echipă alcătuită din oameni care cred în același set de valori.
C.B.E. Performanța inseamnă succes?
Se poate spune că performanța este ceea ce ne dorim. Ideea este cine și cum definește performanța. Pentru unii rezultatele financiare reprezintă performanța, pentru alții a construi echipe și dezvoltarea lor.
C.B.E. Cum a făcut și face performantă Dragoș Anastasiu?
Pentru mine performanța este să văd cum oamenii formează echipe, își pun obiective mărețe și luptă să le realizeze în mod independent și etic. Performanța mea este similară cu performanță echipelor mele.
C.B.E.Ce inseamnă succesul pentru Dragoș Anastasiu?
Succes înseamnă să fii respectat și, dacă se poate, admirat.
C.B.E.Dar dezvoltarea unei afaceri?
Înseamnă a pune la un loc resursele pentru indepliniarea unor obiective. În special resurse umane dar și financiare.
C.B.E.Ne puteți da câteva exemple de indicatori pe care un antreprenor trebuie să îi atingă sau să îi aibă în vedere pentru dezvoltarea afacerii?
Principalul indicator de urmat este FEEDBACK-UL POZITIV din partea clienților. Restul (indicatori financiari de exemplu) sunt o rezultantă a feedback-ului pozitiv.
C.B.E. Participați la foarte multe evenimente în calitate de speaker și invitat special. Care sunt așteptările pe care le aveți de la participanți?
În general ei au așteptări de la mine ca și speaker sau invitat și eu sunt obișnuit să-i întreb înainte ce așteptări au. Problema este că puțini răspund la această întrebare, ceea ce îmi indică mie că nu au așteptări conștiente. De aici se naște așteptarea mea la participanți: să conștientizeze înainte de eveniment ce așteptări au și să le exprime cât se poate de clar.
C.B.E. Am citit și ascultat foarte multe interviuri, declarații, discursuri apărute despre antreprenorul Dragoș Anastasiu. Majoritatea sunt din sfera profesională, prin prismă activitătilor pe care le desfăsurati. Întrebarea următoare este una provocatoare: cum este Dragoș Anastasiu atunci când nu este în rolul de antreprenor? Când este cu prietenii sau familia?
Eu sper din toată inima să fiu la fel ca și antreprenorul Anastasiu, asta înseamnă să fiu natural. Mie îmi face plăcere să fac antreprenoriat și viața aceasta pentru că nu sunt obligat să port măști. Cred că “having fun“ este modalitatea prin care putem atinge performanța atât în sfera personală cât și profesională.
C.B.E. Sunteți prieteni de foarte mult timp și cei mai longevivi lei din Arenă Leilor. Cum este Marius Ghenea prin ochii lui Dragoș Anastasiu?
Un om cu o inteligență impresionantă, extrem de analitic, pragmatic, obiectiv și foarte experimentat. În același timp un tip căruia îi place să petreacă, să se simtă bine cu prietenii fiind glumeț și vesel.
Va reamintim ca pe data de 10 noiembrie Dragos Anastasiu si Marius Ghenea vor fi prezenti la Suceava in cadrul unui eveniment unic pe plan local: Cina de Afaceri de la Palat Alexander.
Mai aveti opti zile la dispozitie pentru a va inscrie prin urmare accesati acest link pentru detalii: http://corporatebusinessevents.ro/cina-de-afaceri/ sau pe facebook cina de afaceri suceava !