Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 nov 2017 - Anul XXII, nr. 249 (6665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inovaţii

Doi elevi suceveni au câştigat competiţia „TeChallenge” cu un proiect de monitorizare a calităţii apelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Sistemul mobil inteligent de monitorizare a calităţii apelor, realizat de Andrei Ventuneac şi Ştefan Şovea, elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, a câştigat secţiunea dedicată elevilor a competiţiei „TeChallange”, care a adunat cele mai bune proiecte în domeniul energiei, propuse de studenţi şi elevi din toată ţara.

Proiectul intitulat „Calypso” a câştigat marele premiu pentru un proiect de monitorizare a calităţii apelor, tinerii pornind de la realitatea că mai bine de o treime din apele Românei au un grad ridicat de poluare, potrivit unui raport realizat de Apele Române.

„Este asemenea unei geamanduri, pluteşte pe apă şi cu ajutorul unor senzori analizează calitatea acesteia. Avem şi un sistem de transmisie radio prin care ansamblul nostru va anunţa pe telefon ori pe calculator toate informaţiile despre calitatea apei şi va avertiza consumatorul dacă apa este bună sau nu”, au explicat elevii.

Potrivit www.green-report.ro, sistemul de monitorizare are formă de geamandură şi odată lansat pe apă colectează datele şi le transmite mai departe fie printr-un modul Wi-Fi, fie GSM.

Unicitate proiectului constă în faptul că acesta este mobil. „Calypso” dispune depatru senzori – temperatură, aciditate (ph), turbiditate (claritatea apei), conductivitate electrică, însă pe viitor pot fi adăugaţi şi alţi senzori.

Din punct de vedere al alimentării cu energie, sistemul este complet independent, fiind dotat cu celule fotovoltaice, mai notează www.green-report.ro.

Despre proiect, Constanţa Nazarcu, director general Honeywell International şi ambasador al Honeywell în România, principalul organizator al concursului, a arătat că „este un sistem de monitorizare a calităţii apei, ca un fel de geamandură, care odată pus în apele curgătoare poate să trimită informaţii cu privire la poluarea apei. Copiii par preocupaţi de problemele stringente cu care se confruntă omenirea. Sunt interesaţi de calitatea şi protecţia mediului.”

Pe locul doi s-au clasat elevii Colegiului Economic ”A.D. Xenopol” din Bucureşti, cu proiectul „Green Light”.

 

Eficienţă energetică, surse de energii regenerabile, tehnologii inteligente

Concursul s-a desfăşurat în perioada 10 mai – 20 octombrie 2017 şi a avut ca obiectiv încurajarea studenţilor Universităţii Politehnica din Bucureşti şi a elevilor de liceu din România de a-şi pune în valoare cunoştinţele tehnice şi creativitatea în domenii precum eficienţă energetică, noi surse de energii regenerabile, tehnologii inteligente, oraşe inteligente şi mobilitate, gazele naturale în secolul XXI.

Proiectele înscrise au fost expuse şi prezentate în etapele finale ale concursului din 19 şi 20 octombrie 2017, în prezenţa colegilor, participanţilor şi a cadrelor didactice. În finală s-au calificat şapte proiecte ale studenţilor şi 23 de proiecte ale elevilor.

 

Proiect premiat în ţară şi în străinătate

Proiectul „Calypso”, sistem autonom, inteligent, low cost, de detectare şi monitorizare a calităţii apei, al elevilor Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac, a fost răsplătit cu marele premiu şi la Concursul Naţional de inovaţie tehnică şi IT – „DaVinci”, din această vară, de la Bucureşti.

Aceeaşi lucrare a fost recompensată cu aur, tot în acest an, la „I-Sweep” din Houston, Texas, SUA, unul dintre cele mai mari concursuri de proiecte din lume, cunoscut sub numele de Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu.

Tinerii au fost coordonaţi de prof. Victor Şutac, de la Colegiul „Petru Rareş”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi elevi suceveni au câştigat competiţia „TeChallenge” cu un proiect de monitorizare a calităţii apelor.
 Vizualizări articol: 1721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doi elevi suceveni au câştigat competiţia „TeChallenge” cu un proiect de monitorizare a calităţii apelor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei