O analiză a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la evoluţia infracţionalităţii în trimestrul III al anului în curs arată că numărul de fapte de furt se menţine la cote ridicate, deşi totuşi, faţă de anul trecut, se înregistrează o uşoară scădere. Astfel, în doar trei luni de zile, de la 1 iulie şi până la finele lunii septembrie, în judeţ au fost înregistrate 926 de furturi, în scădere cu 42 de fapte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din aceste cifre rezultă o medie de 10 infracţiuni de furt sesizate în fiecare zi.
În raportul prezentat acum două zile de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Suceava în cadrul Consiliului Judeţean Suceava se arată că în ciuda măsurilor întreprinse de poliţie se constată un număr mare de furturi.
Din totalul faptelor de furt sesizate, 173 au fost din locuinţe, 89 furturi din curţi şi anexe gospodăreşti, 79 din societăţi comerciale. Alte 56 de furturi au fost din genţi şi buzunare, 70 din autovehicule, iar alte 22 au fost fapte de furt de maşini.
În analiza poliţiştilor se arată că multe furturi din locuinţe au avut loc pe fondul neglijenţei victimelor ori prin împrietenirea autorilor cu victima. În privinţa furturilor din maşini, se remarcă faptul că majoritatea s-au comis pe fondul neglijenţei proprietarilor, care nu şi-au asigurat autovehiculele ori au lăsat bunuri de valoare în interior, la vedere.
În raportul ATOP Suceava se arată că pentru întărirea sistemului de ordine publică, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, se recomandă identificarea operativă a factorilor de risc la adresa ordinii şi liniştii publice printr-o cooperare eficientă cu toate structurile competente, folosirea raţională a efectivelor, identificarea şi destructurarea grupurilor infracţionale şi a persoanelor fără ocupaţie.
ATOP a subliniat şi necesitatea responsabilizării factorilor din sfera publică sau privată, pentru asigurarea bunurilor şi valorilor, şi la acest capitol fiind foarte multe deficienţe.
Cazul particular de la Şcheia, unde furturile s-au redus drastic
Cazul particular de la Şcheia, unde numărul de fapte de furt a fost redus drastic în urma suplimentării numărului de poliţişti în această localitate, a demonstrat că fenomenul poate fi combătut şi chiar stopat. Problema este că Poliţia şi Jandarmeria au deficit mare de personal, astfel că suplimentările de efective se pot face doar pe anumite perioade de timp şi doar în anumite zone.