Mănăstirea Probota, sat Probota, oraș Dolhasca, cod poștal 727176, județul Suceava,a demarat în luna octombrie 2017, proiectul „RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDETUL SUCEAVA”,proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Valoarea totală a proiectului este de 22.665.387,06 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 22.207.414,51 lei.
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, sat aparținător al orașului Dolhasca din județul Suceava prin reabilitarea complexului monahal, monument istoric, Mănăstirea Probota și transformarea locașului într-un „leagăn pentru toți iubitorii de istorie, artă, cultură și spiritualitate”. Dorința de a implementa proiectul are temeiuri mai mult decât justificate și solide, având în vedere că Mănăstirea Probota este o mănăstire ce se remarcă prin unicitatea artistică și arhitecturală, fiind, în același timp, reprezentativă pentru epoca istorică în care a fost construită. Specialiștii consideră că Biserica „Sf. Nicolae" din cadrul Mănăstirii Probota, este o capodoperă a arhitecturii medievale, vizitatorii putând admira astăzi bogăția de forme și elemente arhitecturale, rafinamentul artistic, măiestria și complexitatea ornamentațiilor cu care a fost împodobită.
Mănăstirea Probota este un ansamblu monument istoric de importanță mondială – UNESCO. Proiectul propus recomandă o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului, precum și crearea de facilități / adaptarea infrastructurii/ echipamentelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Toate intervențiile ce vor fi întreprinse vor fi in spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.
Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.
Grupul țintăal proiectului este reprezentat, în cea mai mare măsură, de turiștii ce vor vizita în următorii ani complexul monahal Mănăstirea Probota. Pe categorii, grupul țintă se poate clasifica în beneficiari direcți și beneficiari indirecți.
Pentru informații suplimentare despre derularea proiectului, vă rugăm să contactați Mănăstirea Probota la tel. 0744493128, e-mail: marina.turcanu@yahoo.com, Maica stareță: TURCANU Constanta (Marina).