O autoutilitară de care este ataşată o platformă de dimensiuni mari este abandonată de aproximativ o lună de zile pe strada Mihai Viteazul din municipiul Suceava, chiar în faţa Colegiului Naţional „Petru Rareş”. Autoutilitara cu platformă ocupă aproape 20 de metri din spaţiul de parcare din zonă, folosit de obicei de cadrele didactice ale unităţii de învăţământ. Profesorii se plâng, pe bună dreptate, că le sunt ocupate abuziv puţinele locurile de parcare pe care le au la dispoziţie.
Cazul este adus în atenţia Poliţiei Locale Suceava de aproximativ două săptămâni.
Autoutilitara este înmatriculată în Bulgaria, în timp ce platforma are numere româneşti. Poliţiştii locali spun că după ce au făcut verificări în baza de date au stabilit că platforma este înmatriculată pe numele unui bărbat din satul Costâna, comuna Todireşti. La adresa respectivă însă nu a fost nimeni de găsit, casa fiind nelocuită de ani de zile. Alte voci susţin că platforma ar aparţine unui bărbat care locuieşte în apropiere de Colegiul Naţional „Petru Rareş”, însă probabil că nu este înscrisă pe el.
În ultima lună, platforma a fost mutată din loc o singură dată, însă doar pentru scurt timp, după care, pe timp de noapte, a fost readusă la faţa locului.
Din punctul de vedere al Codului Rutier, autoutilitara cu platformă nu încalcă nici o regulă, pentru că în zonă staţionarea nu este interzisă. Pe de altă parte, însă, este încălcată o hotărâre a Consiliului Local al municipiului Suceava, care stipulează că este interzisă parcarea autovehiculelor destinate transporturilor de mărfuri, care au masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sau lungimea mai mare de 5 metri, precum şi a autovehiculelor destinate transportului de persoane, cu mai mult de 9 locuri, pe spaţiile de orice fel dintre blocuri sau pe arterele de circulaţie aparţinând domeniului public sau privat al municipiului, deţinătorii fiind obligaţi a le asigura parcarea numai în incinte sau spaţii aflate în proprietate ori închiriate, precum şi în parcări special amenajate.
Amenda prevăzută de hotărârea de consiliu local este între 250 şi 1.000 de lei, pentru persoane fizice, respectiv între 500 şi 2.500 de lei, pentru persoane juridice.
Aşadar, în cazul de faţă, şoferul riscă o amendă de cel mult 1.000 de lei.
Pe lângă amenzi şi hotărâri de consiliu local, cert este că înainte de toate este vorba de bun-simţ şi de respectarea celorlalţi cetăţeni ai oraşului, noţiuni care însă nu există pentru unii.