Fraudele la frontieră sunt combătute mai eficient datorită unui proiect în valoare de peste 3 milioane de euro, al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană.
Proiectul ajută la combaterea fraudelor vamale, printr-o verificare precisă a mărfurilor care tranzitează graniţele vecinilor noştri, stabilindu-se astfel în mod corect taxele vamale, de unde rezultă şi o creştere a veniturilor la bugetul de stat.
Potrivit Emiliei Căinărean, şef al Laboratorului Vamal din Chişinău, „datorită acestui proiect prioritatea noastră de a avea un laborator propriu care să fie dotat cu echipamente performante pentru a putea face faţă tuturor sarcinilor a devenit o realitate. A rezultat construcţia Laboratorului Vamal, dotarea cu echipamente şi mobilier, achiziţia a două laboratoare mobile pentru Serviciul Vamal al Republicii Moldova, precum şi instruirea colaboratorilor vamali”.
Controalele vizează produsele alimentare şi agroalimentare, produse petroliere, băuturi alcoolice, produse textile, material lemnos etc.
„Când inspectorii vamali au suspiciuni de declarare eronată, aduc probe pentru încercări, iar noi ajutăm la determinarea corectitudinii clasificării mărfurilor”, a mai explicat Emilia Căinărean.
Aceasta a mai adăugat că o atenţie deosebită pe parcursul implementării proiectului a fost acordată instruirii inspectorilor vamali în ceea ce priveşte prelevarea probelor, etichetarea, sigilarea şi trimiterea lor, fiind efectuate şi vizite de studii cu partenerii din România.
În concluzie, expertiza produselor care tranzitează vămile Republicii a fost mult facilitată atât datorită echipamentelor performante, cât şi prin îmbunătăţirea competenţelor personalului vamal, a mai transmis Căinărean.
De asemenea, dacă în primele luni ale lui 2016, numărul probelor analizate de Laboratorul Vamal a fost de 121, în aceeaşi perioadă a lui 2017 au fost înregistrate 759 de probe.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală România. Bugetul proiectului a fost de 3,437,994.00 euro, acesta fiind inclus în Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Bugetul total al programului a fost de peste 126 de milioane de euro, fiind finanţate 140 de proiecte de importanţă majoră.