Cardul european de sănătate, acordat asiguraţilor, la fel ca şi certificatul provizoriu de înlocuire pentru cardul european oferă titularului dreptul la servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene. De servicii medicale în străinătate beneficiază şi anumite categorii de pacienţi, cu afecţiuni care nu pot fi tratate în România. Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, a declarat că, de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii septembrie, pentru sucevenii asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România care s-au deplasat pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene au fost eliberate 5.353 carduri europene. De asemenea, CAS Suceava a eliberat, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, 681 formulare europene, dintre care 36 formulare E 112 (S2), prin care pacienţii pot efectua tratament în străinătate. Majoritatea solicitărilor au fost pentru copii cu afecţiuni ortopedice, dermatologice, ale sistemului circulator şi oncologice, care au mers la tratament în unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania.
”Pentru servicii medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european sau certificat provizoriu de înlocuire pentru cardul european, precum şi pentru beneficiarii de formulare europene E 106, E 121 şi E 112, în primele 9 luni ale anului 2017, CAS Suceava a decontat suma de 6.310.611,57 lei”, a declarat Anda Sălăgean.
Purtătorul de cuvânt al CAS a precizat că atât cardul european, cât şi certificatul provizoriu sunt gratuite.
Precizăm că pentru tratarea afecţiunilor existente cardul european nu poate fi utilizat, prin urmare un pacient nu poate fi tratat în străinătate de diabet sau de o afecţiune cronică a inimii, pe baza cardului european, însă beneficiază de îngrijiri medicale în cazul unei crize diabetice (şoc insulinic, hiperglicemie, cetoacidoza diabetică) sau cardiace.
De asemenea, acest tip de card de sănătate nu poate fi utilizat pe teritoriul României, unde funcţionează sistemul naţional al cardurilor de sănătate.